Folkhälsomyndigheten: Då ska du ställa in julen
2023 12 20
Julen närmar sig med stormsteg, men julfirandet kan vara hotat för många svenskar.
Spridningen av flera olika smittor kan utgöra ett stort hinder för julfirandet den kommande helgen.
Läget är så illa att en hel del kan behöva konfrontera det tuffa beskedet – att ställa in julen.
– Vaknar man upp på julafton och är sjuk, att man har fått en förkylning eller har feber, då får man se till att stanna hemma. Då ska man inte träffas inomhus, och särskilt inte om det finns personer som är sårbara, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén till Svenska Dagbladet.
En grupp ska särskilt undvika
Enligt Folkhälsomyndigheten sprids just nu flera olika smittor i samhället, bland annat covid-19, RS-viruset och influensan.
När det gäller RS-viruset finns det en särskild grupp som ska tänka både en och två gånger innan man bjuder hem hela tjocka släkten till julfirande.
– Har man en nyfödd bebis bör man undvika att träffa många människor inomhus, säger Magnus Gisslén.
Förväntas bli värre
Framöver förväntas dessutom situationen förvärras, redan inom de närmsta veckorna.
Enligt Magnus Gisslén är det typiskt för årstiden, men vissa infektioner sprider sig till och med mer än vanligt.
I sammanhanget ska det också tas hänsyn till att en ny undervariant till omikron börjat få fäste, vilket ökar oron för ytterligare spridning.
Statsepidemiologen har också nyligen uppmanat Sveriges arbetsplatser att ta höjd för att många kan behöva vara hemma sjuka närmsta veckorna.
– För ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död behöver ännu fler i de rekommenderade grupperna fylla på sitt vaccinskydd mot covid-19 och influensa. Arbetsgivare och verksamheter bör också planera för att kunna hantera en ökad sjukfrånvaro, sade Magnus Gisslén i ett pressmeddelande förra veckan.
Ökat 80 procent
En siffra märker ut sig i den rådande smittspridningen.
Och det gäller influensan, som enligt Dagens Medicin ökat med 80 procent den senaste veckan.
Positivt är dock att fler än vanligt har vaccinerat sig mot influensa den här tiden på året. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten har 55 procent bland de över 65 år vaccinerat sig.
– Nu ökar smittspridningen av influensa. Det är positivt att andelen vaccinerade ligger på en högre nivå jämfört med tidigare. Men för den som hittills inte hunnit vaccinera sig är det hög tid nu, sade Annasara Carnahan, epidemiolog, i samma pressutskick.
Foto: R. Kutsaiev
Text: Redaktionen