Flera attacker mot Sverige – Ny aktör pekas ut

2023 02 19

Ett antal sajter har blivit utsatta för it-attacker under söndagen.

Under den senaste tiden har svensk cybersäkerhet utmanats av återkommande it-attacker.

På söndagen skedde ett antal attacker mot flera svenska myndigheter och företag.

Bland annat har Vattenfall, Kivra, Energimyndigheten och Saab påverkats.

– Vi har sett flera attacker mot sajter men inte övrig verksamhet, säger Emelie Ruud, presskontakt på MSB enligt SVT.

Rysk aktör

Trots att gruppen “Anonymous Sudan” både förvarnat för attackerna och tagit på sig ansvaret för dem tror experter på en annan aktör.

Tidigare har möjligheten att det är ryska hackergrupper som utför aktionerna diskuterats, och nu uppges man veta vilka som egentligen är ansvariga.

– Vi ser att det är ryska Killnet som ligger bakom det hela, det är vår bedömning utifrån det underrättelsearbete vi har gjort. Det är hemsidorna och webbtjänster som är exponerade. Men det påverkar inte verksamheterna i stort mer än att hemsidorna ligger nere säger cybersäkerhetsexperten Marcus Murray till Aftonbladet.

Vanlig företeelse

Överbelastningsattacker, eller så kallade DDOS-attacker är en relativt vanligt företeelse när det kommer till ryska hackergrupper.

Killnet, som nu bedöms vara ansvariga, är kända för sådana attacker och har legat bakom flera aktioner i Europa i samband med kriget i Ukraina.

Hänvisar till koranbränningen

Gruppen “Anonymous Sudan”, som tagit på sig ansvaret för attackerna, menar att det är på grund av koranbränningen i Sverige.

– Vi ber om ursäkt till alla oskyldiga människor i Sverige, men på söndag blir det ett enormt avbrott i en massa saker. Vi hoppas att du har tålamod, men vi måste göra detta eftersom de har bränt Koranen, menar gruppen via Telegram.

Kommer fortsätta

Gruppen framhåller även att it-attackerna kommer fortsätta fram till tisdagen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap menar att de har för avsikt att samarbeta med nationellt cybersäkerhetscenter under dagen.

De bekräftar även att det varit fler ärenden än vanligt gällande överbelastningsangrepp under den senaste tiden.

Foto: Joel Thunberg Försvarsmakten

Text: Redaktionen