Finska varningen till Nato – gäller Sverige
2023 04 11
Om Sveriges Natoansökan drar ut på tiden riskerar det att få allvarliga konsekvenser för försvarsalliansen.
Det framhåller flera finländska försvarsexperter.
– Det är lite oroväckande om Sverige inte blivit medlem före toppmötet, säger Iro Särkkä, Natoexpert på Utrikespolitiska institutet, till SvD.
Samarbete och planering
Natosamarbetet och planeringen i närheten av Sverige kan försvåras betydligt i ett scenario där Sverige lämnas utanför i flera månader eller år.
– I sådana fall blir det krångligare att planera lika djupgående som nu. Det handlar bland annat om uppdelningen inom Nato och om vilket ansvar Sverige ska ta, säger Utrikespolitiska institutets ledande forskare Charly Salonius-Pasternak till SvD.
Försvårarar samarbetet
En utdragen Natoprocess för Sverige skulle även försvåra för det svensk-finska försvarssamarbetet.
Finland får som Natomedlem tillgång till information som Sverige inte har rätt ta del av.
Om kriget kommer skulle därför Sverige vara betydligt mer sårbart jämfört med Finland.
– Den sorts detaljplanering som behövs inför en kris går inte att göra. Sverige är inte heller integrerad i ledningsstrukturen, utbytet av underrättelseinformation och annan data och sådant tar dessutom tid att bygga upp efter att landet gått med i Nato, säger Pekka Toveri, före detta underrättelsechef i Finland, till SvD.
Pekar ut risk
Även svenska försvarsexperter har pekat ut risker med ett scenario där Sverige lämnas utanför Nato under en längre tid.
Enligt Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, skulle bland annat Gotland hamna i ett utsatt läge.
– Jag skulle säga att det helt klart ger oss mindre säkerhet. Sedan tror vi att det kommer ta några år innan Ryssland återtagit den militära förmåga man hade innan den 24 februari, så vi har väl lite tid på oss, men det är tid vi skulle behöva utnyttja själva för att bygga upp vår försvarsförmåga enskilt.
– Det skulle bli dyrare och mer besvärligt än om vi gjorde det med våra nordiska och baltiska grannar och Nato, säger Kjell Engelbrekt, till SVT Nyheter.
Foto: Nato
Text: Redaktionen