Finlands utrikesminister varnar: ”Existentiellt hot mot hela Europa”

2024 03 18

Under måndagen har EU:s utrikesministrar träffats i Bryssel.

Ministrarna har bland annat diskuterat Rysslands krig i Ukraina, situationen i Mellanöstern och Kina.

Inför mötet gick Finlands utrikesminister Elina Valtonen ut med en kraftig varning.

Valtonen, som representerar Samlingspartiet, bedömer att Ryssland kommer agera allt mer aggressivt mot europeiska länder de kommande åren.

Ministern går så långt som att tala om ett ”existentiellt hot mot hela Europa”.

– Rysslands inställning till Europa kommer bli allt mer aggressiv de kommande åren. Vi måste förbereda oss på att Ryssland utgör ett långsiktigt och till och med existentiellt hot mot hela Europa, säger Elina Valtonen enligt Svenska Yle.

Varnar för frusen konflikt

Finlands utrikesminister varnar även för ett scenario där kriget i Ukraina utvecklas till en ”frusen konflikt”.

Enligt Valtonen skulle det innebära att kriget när som helst kan ”flamma upp på nytt”.

– Då är vi i samma situation som för några år sedan. Ryssland har fört krig mot Ukraina i tio år, säger hon med hänvisning till den ryska ockupationen av Krymhalvön och invasionen av Ukraina 2014.

Sanktioner mot Israeliska bosättaren

Kriget mellan Israel och Hamas blev ett stort samtalsämne under måndagens möte i den belgiska huvudstaden.

Tillsammans enades EU-ministrarna om en ”politisk överenskommelse” som innefattar sanktioner mot israeliska bosättare.

Det uppger EU:s utrikeschef Josep Borell efter mötet.

– Vi diskuterade sanktionerna (mot) Hamas. Och vi kom överens om sanktioner mot extremistiska bosättare. Det var inte möjligt att enas förra gången vi träffades.  Den här gången var det möjlig. Vi har kommit överens om en solid kompromiss och jag hoppas nu att detta kommer att ske, säger han enligt Euronews.

Diskussioner om sanktioner mot israeliska bosättare har pågått  i flera månader.

En handfull länder, bland annat Tyskland, Tjeckien och Österrike, har motsatt sig sanktioner, men verkar nu ha ändrat åsikt.

– Sanktionerna handlar om specifika personer som har identifierats som ansvariga för våldsamma handlingar, framhåller Josep Borell.

Billström deltog inte

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) deltog inte i dagens möte i Bryssel.

Han närvarade i stället vid måndagens Natoceremonier i Stockholm.

Foto: Finnish Government

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen