POLISEN: Finlands befolkning varnas för rysk påverkanskampanj

2022 03 29

Ryssland kommer att starta en desinformationskampanj mot Finland under de kommande veckorna för att påverka nationens debatt om medlemskap i Nato.

Det fastslår den finska Skyddspolisen (Skypo), landets motsvarighet till Säpo, i dag.

Hela samhället bör förbereda sig

I ett pressmeddelande konstaterar Skyddspolisen att finska medborgare måste förbereda sig på ryska påverkansförsök under Natodebatten.

– Hela det finländska samhället bör förbereda sig på olika åtgärder där Ryssland försöker påverka vår beslutsprocess i Natofrågan, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen, i ett pressmeddelande.

Orolig för extern påverkan

Finska Skyddspolisen befarar att folk ska känna rädsla för att delta i debatten.

– Det är myndigheternas uppgift att se till att det går att debattera öppet utan att behöva vara rädd och att säkerställa att utomstående inte kommer åt att påverka Finlands säkerhetspolitiska avgöranden, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen, i ett pressmeddelande.

Största säkerhetshoten

Skypo slår fast att de största säkerhetshoten från Ryssland är hybridattacker och olaglig underrättelseverksamhet.

Hybridattacker innefattar metoder som kan vara både militära och civila. Det kan röra sig om riktade informationskampanjer, spridandet av falska nyheter eller ekonomiska påtryckningar, rapporterar Svenska Yle.

Ryska operationer väntas öka

– Skyddspolisens bedömning är att Ryssland sannolikt kommer att utvidga sina cyber- och informationsoperationer från Ukraina västerut. Därför är det troligt att också insatserna mot Finland kommer att öka under de kommande månaderna, säger Pelttari.

Ryska element är ökända för att i sociala medier och med olagliga medel försöka påverka och lura allmänheten i bland annat Europa och USA när det gäller olika samhällsfrågor. 

Ryska trollfabriker

De ryska trollfabrikerna vill splittra och skapa rädsla i Väst genom att föra fram falsk information på bland annat Facebook och Instagram.

Med falska profiler och aggressiva påhopp vill de ryska trollfabrikerna smutskasta polisen, politiker och samhällssystemen i Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien, USA och övriga Västländer.

Sverige i rysk intressesfär

Svenska säkerhetspolisen Säpo har tidigare varnat för ryska påverkanskampanjer mot Sverige.

– Ryssland har själva uttalat att Sverige ligger i deras intressesfär och man har uttalat att man har en uppfattning om huruvida Sverige ska gå med i Nato eller inte, sa Carolina Björnsdotter Paasikivi, säkerhetsskyddschef på Säkerhetspolisen, till Aftonbladet förra veckan.

Ryssarna vill påverka svensk politik

– Och det är väldigt tydliga tecken på att man är intresserade av svensk politik och svenska ställningstaganden och vi ser också aktiviteter, underrättelse- och påverkansaktiviteter, från rysk sida, enligt Säpo.

Foto: Victor Svedberg, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen