Finns tecken på att Ryssland kommer ändra sin taktik

2022 03 22

Rysslands invasion går långt ifrån som planerat och det finns nu tecken som pekar på att de kommer förändra sin taktik för att bemöta motgångarna.

Risken finns att den nya taktiken innebär en dyster ny fas i kriget.

Mer luft och missilangrepp

Den ryska militärens framsteg har den senaste tiden hindrats av Ukraina och det finns nu en risk för att de kommer satsa mer på luft och missilangrepp för att bemöta motståndet och minimera sina egna förluster, rapporterar CNN.

–   På grund av motgångarna för markstyrkorna fortsätter fienden att anfalla viktig militär och civil infrastruktur med hjälp av operativa och taktiska flygplan, högprecisions missilvapen och urskillningslös ammunition, uppger generalstaben från Ukrainas väpnade styrkor i ett uttalande på tisdagen.

Fler civila dödsfall

Risken med fler luft och missilangrepp är att det kommer leda till att ännu fler civila och oskyldiga dödsoffer.

Ukrainas framgångar den senaste tiden

Under måndagen återtog ukrainska styrkor kontrollen över Makariv, som bara ligger en timmes bilfärd från Kyiv. Staden var viktig för de ryska styrkorna för att förmedla förnödenheter vidare till de övriga styrkorna vid fronten. 

Omringningen av Kyiv 

Kyiv är Kremls primära mål och det ses som nödvändigt att inta staden för en snabb regimförändring. Ryssland har länge försökt omringa staden, men detta har visat sig vara mycket svårare än de trott. Staden är långt ifrån omringad. 

Intagandet av Mariupol

Den belägrade hamnstaden Mariupol fortsätter att bjuda på hårt motstånd och har fortfarande undgått att hamna under rysk kontroll, trots att den är omringad och ständigt beskjuts av ryskt artilleri. I och med att staden fortfarande är under ukrainsk kontroll är det inte möjligt för Ryssland att förbinda Krim med separatistrepublikerna i östra Donbas-regionen.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

Text: Redaktionen