FINLANDS STATSMINISTER: Då hade kriget inte hänt

2023 02 18

Sanna Marin menar att kriget i Ukraina hade kunnat förhindrats.

Det ryska anfallskriget i Ukraina har pågått i snart ett år.

Miljontals ukrainare har tvingats fly landet och ryska styrkor har efterlämnat stor förödelse.

Under en säkerhetskonferens uttalar sig den finske statsministern Sanna Marin, som menar att omvärlden borde reagerat starkare då Ryssland gick in i Ukraina 2014.

– Vi gjorde ett stort misstag då, att vi inte reagera starkare. Om vi hade reagerat starkare vid Krym så hade kriget inte hänt. Jag tror att Ryssland tänkte att det skulle vara precis som vid Krym. Ukraina skulle öppet välkomna dem och det skulle bara pågå i några veckor och sedan skulle Putin vinna, enkelt och smidigt, säger hon enligt Hufvudstadsbladet.

“Ville inte tro det”

Marin fortsätter med att understryka att Rysslands förklaring att soldater tränade i närheten av Ukraina innan kriget utbröt svaldes av omvärlden.

I efterhand medger hon att det var “uppenbart” att en attack skulle ske.

– Vi ville inte tro det. Vi försökte så gott vi kunde med diplomatiska lösningar och det var så klart rätt. Men om man ser tillbaka så var det uppenbart att Ryssland skulle attackera Ukraina, säger hon.

Brott mot mänskligheten

Under lördagen förklarade den amerikanska regeringen officiellt att Ryssland gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten i och med kriget i Ukraina.

– USA har formellt fastställt att Ryssland har begått brott mot mänskligheten. Och jag säger till alla dem som har begått dessa brott, och till deras överordnade som är delaktiga i dessa brott, ni kommer ställas till svars, säger vice president Kamala Harris enligt CNN.

Flera attacker

Den ryska invasionen närmar sig årsdagen och många fruktar att ökade angrepp är att vänta.

På lördagen rapporterade ukrainska myndigheter om flera attacker i både Luhansk och Charkiv.

– Vi ser nu nya enheter av mobiliserade trupper som kommer efter flera månaders träning. Det är dem som är på offensiven nu, säger chefen för Luhansk militära administration Sergiy Haidai.

“Svår men under kontroll”

Haidai tillade att hårda strider sker i staden Kreminna.

Han menar att situationen är “svår, men under kontroll”.

Foto: N. Andersson regeringskansliet

Text: Redaktionen