Finlands militär portar vegetarianer

2023 03 29

Finländare som inte äter kött kan glömma en karriär som gränsjägare i militären.

Det står klart efter ett beslut från Försvarsmakten i Finland, rapporterar statliga Yle.

Så gott som alla specialdieter förbjuds vid Gränsbevakningsväsendet som utbildar specialgränsjägare i staden Imatra och gränsjägare i gränsjägarkompanierna vid Lapplands gränsbevakningssektion och Norra Karelens gränsbevakningssektion.

Förbudet gäller såväl veganer och vegetarianer, men även glutenallergiker och personer med svår laktosintolerans.

– Krigstida uppgifter är mycket krävande och det är mycket svårt att verkställa bespisningen. Med det här beslutet vill vi försäkra oss om att var och en får tillräckligt näringsrik mat också i undantagsförhållanden. Om kosten måste begränsas blir det mer invecklat, säger Ville Juvonen, chef för gränsjägarkompaniet vid Norra Karelens gränsbevakning, till Yle.

Utbildas att hitta mat

Gränsjägare i den finländska armén måste genomgå en tuff utbildning.

I skarpt läge ska jägarsoldaterna i huvudsak äta fältransoner med frystorkad mat som blandas med vatten.

Men de utbildas även i att hitta mat ute i naturen.

Soldaterna får till exempel lära sig att fiska och tillaga renar.

Räcker inte med barkbröd

Enligt Ville Juvonen är ett intag av kött nödvändigt för att klara av jobbet. Det räcker inte att konsumera ätbara växter.

– Visserligen har man ätit barkbröd under undantagstider. Men i krävande uppgifter kan en persons energiförbrukning vara över 6 000 kilokalorier. Det täcker man inte med barkbröd. För att få tillräckligt många kalorier krävs högklassig näring, säger han till Yle och tillägger:

– Man måste se till helheten. Vi utbildar värnpliktiga under fredstid till uppgifter i krigstid. Om man anser att man i krigstida uppgifter inte kan beakta olika faktorer är det ur min synvinkel bortkastad utbildningstid om man vet att personerna i fråga inte kan placeras i krävande uppgifter.

Kan strida mot lagen 

Det nya kravet har stött på kritik.

Robin Harms, specialsakkunnig vid diskrimineringsombudsmannens byrå i Finland, framhåller i en kommentar till Yle att det nya beslutet kan gå i tvärs med diskrimineringslagen i landet. 

– Ingen får diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person, står det i lagen.

Foto: Försvarsmakten Finland

Text: Redaktionen