Finland varnar Europa

2023 09 18

– Vi befinner oss i ett mycket känsligt läge.

Så säger Finlands president Sauli Niinistö i en lång intervju med The New York Times.

Han pekar på att det inte krävs mycket för att eskalera Rysslands krigföring ut ur Ukraina och över gränsen till fler europeiska länder.

"Enorm risk för kärnvapen"

Den finska presidenten beskriver bland annat den ryska drönare som av misstag nyligen slog ned i Natolandet Rumänien som en väckarklocka.

– Även små saker kan förändra saker mycket och tyvärr till det sämre. Det är risk för för sådan storskalig krigföring, säger Sauli Niinistö till den amerikanska tidningen på söndagen.

Han tillägger:

– Risken att kärnvapen kan användas är enorm.

Varnar för världskrig

Enligt Finlands president finns det god grund för varningen.

Den är bland annat ett svar på den kritik som riktats den tyska förbundskanslern Olaf Scholz politik – som anses alldeles för försiktig när det gäller att förse Ukraina med sofistikerade långdistansmissiler och drönare som kan slå mot ryskockuperade Krym men även Ryssland.

– Jag vill bara påpeka att om det sker en upptrappning till ett stort krig så är det världskrig, så då blir kärnvapenrisken klart större, säger Sauli Niinistö till tidningen.

"Putin är besatt"

Niinistö varnar också för att ryska presidenten Vladimir Putin är fullständigt besatt av moderlandet.

I samband med ett möte med diktatorn före invasionen gav han intryck av att vara “fokuserad och aggressiv” när det gäller den ryska kulturen.

Bland annat pratade Putin i över en halvtimme om en rysk dikt om en berömd poet i landet.

– För honom är det Ryssland, Ryssland, hela tiden.

"Skapat en ny Hitler"

Att Putin inte kommer att nöja sig med Ukraina är en varning som utfärdats förr.

Diktatorn har på flera sätt jämförts med Adolf Hitler – bland annat kring att ge falska löften om fredsavtal.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelensky drar paralleller till den nazityska diktatorn och menar att Putin måste stoppas innan ett fullskaligt krig över flera kontinenter är ett faktum.

– Hela världen måste besluta sig för om vi vill stoppa Putin eller om vi vill slå in på vägen mot ett nytt världskrig, säger Zelensky i en intervju med CBS News.

– Vi kan inte förändra Putin. Ryssarna har förlorat världens respekt. De valde honom och sedan valde de honom igen och skapade en ny Hitler. De gjorde det här. Vi kan inte resa tillbaka i tiden, men vi kan stoppa detta nu.

Foto: Nato

Text: Redaktionen