Finland ändrar abortlagen

2023 09 02

Personer som vill göra abort i Finland möts av ett nytt regelverk.

Landets nya abortlagstiftning trädde ikraft i går och kommande vecka blir första hela veckan med den nya abortlagen.

KD och Sannfinländarna

Samtliga riksdagsledamöter i Kristdemokraterna har motsatt sig den nya lagen liksom en stor majoritet av Sannfinländarnas ledamöter.

Men Svenska Folkpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, De Gröna och Vänsterförbundet röstade jag till lagändringen liksom en majoritet av Centerns ledamöter.

Remiss stryks

Lagändringen innebär att det blir lättare att göra abort i Finland.

De som vill göra abort behöver inte längre få en inledande remiss från en vårdcentral.

– Istället för att gå till hälsocentralen eller till en privat läkare och få en remiss därifrån, så får man ringa direkt till oss.

Det säger Antti Perheentupa, avdelningsöverläkare vid Åbo Universitetscentralsjukhus till YLE.

– Under det samtalet går vi igenom enkla frågor, som hur långt gången graviditeten troligen är.

Första tabletten

Det betyder att den som vill göra abort innan den tolfte graviditetsveckan inte längre måste vara i kontakt med två olika läkare.

I samband med sitt första besök vid sjukhuset får man göra en kontroll med ultraljud.

Och man får även de tabletter som krävs för att genomföra en medicinsk abort.

– Den första tabletten tar man redan i samband med besöket, och resten tar man själv hemma, rapporterar YLE.

Emot abort

Lagändringen innebär att kvinnor och par som vill göra abort inte längre ska tvingas träffa läkare som är emot aborter.

– Vid en del hälsocentraler kan det finnas läkare som inte vill bevilja abort, och då blir det svårare att få tillgång till den vården.

– Det här blir vi nu av med, och det är troligtvis den största förbättringen i och med den nya lagen.

– Dessutom behöver kvinnan bara träffa en läkare en gång på ett ställe om det inte uppstår några komplikationer.

Det säger överläkare Perheentupa.

Han understryker att processen att göra en abort nu blir mycket lättare för de aktuella kvinnorna.

– Mycket enklare än tidigare, summerar han.

Fler nyheter

Den nya lagtexten gör att det även blir lagligt att utföra aborter inom den privata sektorn.

En annan nyhet är att man inte längre behöver förklara orsaken till varför man vill göra abort.

– Det är klart att alla har en orsak. Men den som bedömer vad som är en giltig orsak är den kvinnan som vill göra abort.

Det framhåller jämställdhetsforskare Nina Nyman vid Åbo Akademi till YLE.

Foto: O. Marketing

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen