Finansiell suck efter kort ministertid

2022 10 20

Pundet stärktes sedan det stod klart att Liz Truss avgick som partiledare och premiärminister.  

Det var inte bara Labour och övriga oppositionspartier som var belåtna efter att Liz Truss lämnat posten som Tories ledare och därmed premiärministerposten.

Även finansmarknaden drog en lättnadens suck sedan det stod klart att landet ska få en ny minister på högsta posten.

Pundet stärktes mot dollarn och därmed sjönk statens lånekostnader.

Lättade marknader

–  Även om Liz Truss avgång som premiärminister lämnar Storbritannien utan en ledare när det står inför enorma utmaningar för ekonomin, finansmarknaden och finansmarknaden, verkar marknaderna vara lättade, konstaterade Paul Dales, Storbritanniens chefsekonom på Capital Economics, enligt kanalen BBC.

Företrädare för finansmarknaden underströk vikten av att den tillträdande ministern snabbt måste agera för att få än mer rätsida på landets ekonomi.

Hela landet i gungning

Den senaste tidens oro i Storbritannien har försatt landet i gungning på flera plan:’

–  De senaste veckornas politik har undergrävt förtroendet hos människor, företag, marknader och globala investerare i Storbritannien, framhöll chefen för CBI:s affärslobbygrupp, Tony Danker.

Sa han och lade även han stor press på den tillträdande ministern:

–  [Nästa premiärminister] kommer att behöva leverera en trovärdig finanspolitisk plan för medellång sikt så snart som möjligt, och en plan för den långsiktiga tillväxten av vår ekonomi.

Det dröjer ett tag innan ett nytt namn är klart. Dels ska det gås igenom en nomineringsprocess. Nomineringstiden löper ut på måndag klockan 14, varpå två slutkandidater kommer att koras. En av dem kommer sedan att röstas fram av partimedlemmar.

Hela processen ska vara klar senast 28 oktober.

På förhand har Rishi Sunak pekats ut som en huvudfavorit i flera medier. Kort efter Truss avgång rapporterades att även tidigare premiärministern Boris Johnson väntas ställa upp.

Foto: C. BIll

Text: Redaktionen