Fick åka 400 mil för att laga en tand

2024 01 30

Det råder tandläkarbrist över hela landet.

Det är allvarligt och påverkar många.

– Pensionären Sten Krutrök fick ingen hjälp när hans tand gick sönder, uppger P4 Norrbotten.

Brist över hela landet

Tandläkarbristen påverkar både unga så väl som äldre.

Hela 17 av landets 21 regioner har brist på tandläkare. I Västerbotten saknas en tredjedel av de tandläkare man behöver.

Inte jämlikt

Folktandvården har ansvar för att ge barn, gamla och sjuka tandvård.

Något de privata aktörerna inte behöver göra.

Om alla skulle ta detta ansvar gemensamt skulle tandläkartiderna räcka till fler.

Det menar i varje fall tandvårdschefen i Västerbotten som anser att tandvårdssystemet måste göras om.

– Svensk tandhälsa är i världsklass, men den är inte jämlik. Privat tandvård i dag har fri etableringsrätt och fri prissättning och behöver inte ta ansvar för hela befolkningen som Folktandvården, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef i region Västerbotten, till TV4.

400 mil 

Pensionären Sten Krutrök från Övertorneå fick uppleva hur svårt det var att få hjälp när han skadade en tand vid årsskiftet.

– Ja, det var inte lätt att komma till tandläkaren här. Jag försökte i Övertorneå men där hänvisade de till Finland”, säger han till P4 Norrbotten.  

Efter flera turer där Sten slussades mellan olika kommuner fick han så småningom komma till en tandläkare i Luleå.

Totalt har det blivit tio resor och nästan 400 mil för att laga den trasiga tanden.

– Alla har rätt till vård. Men det stämmer inte. Inte tandläkarvård i alla fall, säger Sten till radion.

Allvarligt

För en tid sedan kom en statlig utredning som bland annat föreslår att den offentliga och privata tandvården ska samverka med varandra.

Västerbottens tandvårdschef, Anna-Maria Stenlund Berggren anser att en nu tandvårdslag behövs.

– Allting finns skrivet vad som behövs göras och vi hoppas och tror att utredningens förslag ska komma upp till ytan nu efter valet, för det är ett nationellt politiskt beslut som måste till.

Foto: Caroline LM

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen