Fick åka 400 mil för att laga en tand

2024 01 30

Det råder tandläkarbrist över hela landet.

Det är allvarligt och påverkar många.

– Pensionären Sten Krutrök fick ingen hjälp när hans tand gick sönder, uppger P4 Norrbotten.

Brist över hela landet

Tandläkarbristen påverkar både unga så väl som äldre.

Hela 17 av landets 21 regioner har brist på tandläkare. I Västerbotten saknas en tredjedel av de tandläkare man behöver.

Inte jämlikt

Folktandvården har ansvar för att ge barn, gamla och sjuka tandvård.

Något de privata aktörerna inte behöver göra.

Om alla skulle ta detta ansvar gemensamt skulle tandläkartiderna räcka till fler.

Det menar i varje fall tandvårdschefen i Västerbotten som anser att tandvårdssystemet måste göras om.

– Svensk tandhälsa är i världsklass, men den är inte jämlik. Privat tandvård i dag har fri etableringsrätt och fri prissättning och behöver inte ta ansvar för hela befolkningen som Folktandvården, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef i region Västerbotten, till TV4.

400 mil 

Pensionären Sten Krutrök från Övertorneå fick uppleva hur svårt det var att få hjälp när han skadade en tand vid årsskiftet.

– Ja, det var inte lätt att komma till tandläkaren här. Jag försökte i Övertorneå men där hänvisade de till Finland”, säger han till P4 Norrbotten.  

Efter flera turer där Sten slussades mellan olika kommuner fick han så småningom komma till en tandläkare i Luleå.

Totalt har det blivit tio resor och nästan 400 mil för att laga den trasiga tanden.

– Alla har rätt till vård. Men det stämmer inte. Inte tandläkarvård i alla fall, säger Sten till radion.

Allvarligt

För en tid sedan kom en statlig utredning som bland annat föreslår att den offentliga och privata tandvården ska samverka med varandra.

Västerbottens tandvårdschef, Anna-Maria Stenlund Berggren anser att en nu tandvårdslag behövs.

– Allting finns skrivet vad som behövs göras och vi hoppas och tror att utredningens förslag ska komma upp till ytan nu efter valet, för det är ett nationellt politiskt beslut som måste till.

Foto: Caroline LM

Text: Redaktionen


RYSSLAND HÄVDAR: Inleder stort samarbete med USA

2025 03 31

Moskva och Washington har inlett samtal om ett stort ekonomiskt projekt.

Det hävdar Kirill Dimitrijev, som är Vladimir Putins sändebud för internationella samarbeten.

Dimitrijev, uppger att Ryssland och USA har inlett diskussioner om utvinning av sällsynta jordartsmetaller. Enligt det ryska sändebudet ska länderna samarbeta inom området.

– Sällsynta jordartsmetaller är ett viktigt samarbetsområde, och vi har naturligtvis börjat diskutera olika sällsynta jordartsmetaller och andra projekt i Ryssland, säger han till den ryska tidningen Izvestija.

Vidare hävdar Dimitrijev att flera företag har utryckt intresse för att delta i sådana projekt. Han specificerar inte vilka företag det rör sig om.

USA och Ryssland ska diskutera frågan under kommande fredsförhandlingar i Saudiarabien, rapporterar Izvestija.

Vita huset har inte kommenterat uppgifterna.

Putin: ”Ryssland ledande i världen”

Den ryske diktatorn Vladimir Putin har tidigare öppnat för att Ryssland och USA kan inleda ett samarbete gällande kartläggning och utvinning av sällsynta jordartsmetaller i Ryssland och ockuperade områden i Ukraina.

– Vi är redo att samarbeta med utländska partners, inklusive amerikanska företag, sade Putin i slutet av februari enligt CNN.

– Jag vill betona att vi definitivt har mycket mer av sådana resurser än Ukraina. Ryssland är ledande i världen när det gäller reserver av sällsynta metaller. Vi är också redo att välkomna partners till våra nya territorier (östra Ukraina, reds. anm.) där det finns vissa reserver.

Trump hävdar: Ukraina backar från avtal

Donald Trumps intresse för sällsynta jordartsmetaller är välkänt.

Presidenten vill att Ukraina ska underteckna ett så kallat ”mineralavtal” med USA. Enligt avtalet ska USA få tillgång till stora delar av Ukrainas sällsynta jordartsmetaller som en del av en ”avbetalningsplan” för det amerikanska stödet under kriget.

Efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller väntas öka dramatiskt de kommande åren. Metallerna är direkt avgörande för den gröna omställningen som pågår i stora delar av världen – bland annat används de för att tillverka elbilar, vindturbiner och elektronik.

I dag dominerar Kina den globala marknaden, vilket USA vill ändra på.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


OVÄNTAT BESKED: Anders Borg ska hjälpa nytt parti

2025 03 31

Sveriges tidigare finansminister Anders Borg (M) får ett oväntat uppdrag.

Moderatprofilen, som genomförde breda skattesänkningar under sin tid som finansminister, ska hjälpa Vänsterpartiet att bli regeringsdugliga.

Under våren ska Anders Borg coacha ett 50-tal vänsterpartister tillsammans med Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg och den tidigare EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (L).

Coachningen kallas för ”regeringsskola” och syftet är att lära Vänsterpartiet hur regeringar samtalar och samverkar med näringslivet, rapporterar SVT:

– För att vara redo krävs det att vi vet hur det funkar i Regeringskansliet, vi behöver veta hur man samverkar som regering med näringslivet och med civilsamhället. Vi måste känna till hur departement styrs och på vilka signaler myndigheter agerar, skriver Vänsterpartiet i ett mejlutskick som tv-kanalen tagit del av.

Ställer krav på matjättarna

Samtidigt som V ska lära sig att samverka med näringslivet så ställer partiet hårda krav på Sveriges matjättar.

Vänsterpartiet vill att livsmedelskedjor som ”tar ut oskäliga matpriser” ska kunna bötfällas.

 Finansministern hade en fikastund med matjättarna för två år sedan. Resultatet av det mötet var att ICA fortsatte att ta ut rekordvinster, samtidigt som en barnfamilj betalar 30 000 kronor mer för maten idag. Det duger inte, säger partiledare Nooshi Dadgostar (V) i ett uttalande.

Jacob Wallenberg, en av profilerna som ska coacha V, har en helt annan uppfattning.

Han anser inte att matjättarna bär skulden för de höga matpriserna.

– Det är inte de enskilda affärerna som har skapat den här situationen, det är andra saker, säger Wallenberg till SvD och pekar på att matpriserna stiger i hela Europa.  

– I Sverige går vi ut och vi ska protestera mot det här genom att inte köpa i affärerna. Det är att utsätta fel personer för vår ilska och det tycker jag är olyckligt.

Enligt Wallenberg stiger matpriserna främst på grund av missväxt och inflation. Faktorer som livsmedelskedjorna inte kan påverka, menar Svenskt Näringslivs ordförande.

Foto: Talarforum

Text: Redaktionen