Fiasko för Putin – rysk nationalsymbol kollapsar

2025 07 10

Vodkaproduktionen i Ryssland störtdyker.

Rysslands diktator Vladimir Putin påstår att ryska folket dricker allt mindre alkohol och istället ägnar sig åt sport.

– Sluta dricka och börja åka skidor, sade Putin i maj, enligt Politico.

Nu "kollapsar" produktionen av starksprit i Ryssland, rapporterar samma tidning.

Samtidigt som statistiken också visar att ryssarna dricker mer än någonsin.

Rysk "nationalsymbol"

Skälet till det plötsliga fiaskot bedöms vara sanktioner i väst, något som Putin tidigare påstått inte påverkar Ryssland.

Men den ryska myndigheten för alkoholmarkandsreglering uppgav den här veckan att spritproduktionen minskar med över 16 procent under det första halvåret 2025.

Värst är det för vodkan, som beskrivs som en nationalsymbol i Ryssland.

Drycken användes periodvis på 1990-talet som en nationell valuta och är en både hyllad och central del av den ryska kulturen.

– Officiella uppgifter visar att vodkaproduktionen minskat med 10,9 procent jämfört med föregående år, från 33,40 miljoner dekaliter år 2024 till 31,38 miljoner dekaliter under motsvarande period 2025, skriver Politico.

LÄS MER: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

Står för 60 procent

I statistiken framgår dessutom att ryska folket drack mer under 2024 än vad som skett under de senaste åtta åren.

Medborgarna har till stor del bytt ut vodkan mot framför allt rom, whiskey, brandy och tequila, enligt den ryska revisionsbyrån Finexpertisa.

Försäljningen för dessa produkter har ökat med 10,2 procent, vilket i flera regioner överträffar vodkaförsäljningen.

– Men vodka är fortfarande den mest populära drycken i hela landet och står för 60 procent av försäljningen årligen, framhåller emellertid den amerikanska tidningen.

Sanktionerna anledningen

Höjda alkoholpriser och förbud mot export av alkohol till EU och USA till följd av sanktioner beskrivs som de utlösande faktorerna till vodkaproduktionens nedgång.

Framför allt har exportförbudet orsakat ett kraftigt fall i intäkterna för ryska vodkaproducenter, enligt en rysk statlig rapport som publicerades i juni.

LÄS MER: EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenskarnas p-böter kan bli högre

2025 07 10

Snart kan det bli ännu dyrare att få en p-bot.

En dom i EU-domstolen från 2022 slår fast att p-böter är en typ av tjänst – och därför ska moms läggas på summan.

Det innebär att parkeringsbolag och kollektivtrafik också måste betala moms på tilläggsavgifter, exempelvis när någon parkerar fel eller plankar på bussen.

Tidigare har detta inte ansetts momspliktigt, någonting som nu ändras. Men vem som betalar är fortfarande oklart. Skatteverket har nu gett sin tolkning.

– I vissa fall anser Skatteverket att kontrollavgifter, felparkeringsavgifter och andra tilläggsavgifter ska ingå i ersättningen för det ursprungliga tillhandahållandet såsom parkeringen eller persontransporter, skriver de i ett uttalande.

Vem ska egentligen betala?

Det är dock fortfarande oklart om den nya momsen ska betalas av bilisten – alltså du som får boten, eller av företaget som utfärdar boten.

Skatteverket anser att det i slutändan är upp till kommunerna och parkeringsbolagen att avgöra hur de hanterar den nya momsen.

– Om de vill ta höjd för den tillkommande mervärdesskatten, kommer det totala beloppet i form av höjda avgifter påverka felparkerarna, säger Pia Kjell, momsexpert på Skatteverket till DN.

Men enligt revisionsbyrån Deloitte kan det bli svårt att höja avgifterna, eftersom lagar reglerar hur höga de får vara.

– Som reglerna ser ut nu så ser det inte ut att det går att välta över momskostnader på någon annan om du redan nu tar ut maxbeloppet, förklarar Henrik Karlsson, skatteexpert på Deloitte till samma tidning.

Kritik från branschen

Parkeringsbranschens organisation Svepark är kritisk till hur frågan har hanterats. De anser att de hade varit bättre om både riksdagen och regeringen istället hade ändrat lagen.

De tror att Sveparks medlemmar troligen kommer be om ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden.

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2027.

Foto: S. Strashevskyy

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt besked – 5 000 robotar på väg till Ukraina

2025 07 10

Storbritannien och Ukraina har enats om ett historiskt försvarsavtal.

Natolandet kommer att leverera 5 000 luftvärnsrobotar till Ukraina från brittiska Thales Air Defence –  ett försvarsbolag som är specialiserade på kortdistans- och luftförsvarsrobotar.

– Storbritannien och Ukraina ingår ett historiskt avtal om Thales Air Defence-robotar. Det kommer att öka brittisk tillväxt och håller kvar Ukraina i kriget, framhåller Storbritanniens regering i ett uttalande.

Vidare bekräftar Downing Street att Storbritannien kommer att ge upp till 283 miljoner pund i bistånd till Ukraina under det kommande året. Summan motsvarar omkring 3,7 miljarder kronor.

”Det hopp de behöver”

Avtalet mellan Storbritannien och Ukraina ska undertecknas vid årets upplaga av konferensen Ukraina Recovery Conference (URC), som inleddes i Rom under torsdagen.

– Detta tillkännagivande understryker vårt fortsatta stöd för Ukraina. Vi stärker deras luftförsvar mot förödande drönar- och robotattacker och bidrar till återuppbyggnaden av landet – och till att ge denna nation det hopp de behöver, säger Storbritanniens vice premiärminister Angela Rayner.

Hon tillägger att avtalet också kommer att skapa hundratals kvalificerade jobb i Storbritannien.  Enligt regeringens beräkningar handlar det om 200 nya arbetstillfällen.

LÄS MER: Elon Musk lanserar ”skrämmande” projekt

Sverige etablerar center i Ukraina

Under torsdagen har även Sverige gett ett nytt besked till Ukraina.

Regeringen har beslutat att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att etablera ett center för rehabilitering av skadade soldater i Ukraina.

Centret kommer att vara en del av Operation Renovator, ett gemensamt projekt mellan Nato och Ukraina sedan två år tillbaka.

Projektet syftar till att rehabilitera skadade soldater. Målsättningen är att soldaterna ska kunna återgå till aktiv tjänst eller ges förutsättningar att leva ett civilt liv med rimlig livskvalitet.

– När jag förra hösten besökte Ukraina och ett av dessa rehabiliteringscenter så slogs jag av den orubblighet som de ukrainska veteranerna uppvisade. Trots fysiska och psykiska trauman så ville de fortsätta försvara sitt land, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

– Ukraina strider inte bara för sitt lands frihet, utan även för vår. Att vi fortsätter stötta dem i den kampen är vår tids viktigaste säkerhetspolitiska uppgift.

LÄS MER: Kreml gör jättebeslag – 50 miljarder dollar

Arkivfoto: Emy Åklundh Försvarsmakten

Text: Redaktionen