FHM: Vi kan ha begått covid-misstag

2023 11 24

Folkhälsomyndigheten kan ha gjort en felbedömning av smittspridningen.

Den 7 november drog höstens vaccinationskampanj igång i Sverige.

Men redan nu kan toppnoteringen för spridningen av covid-19 ha passerat – och då är enbart 40 procent av folk över 80 år vaccinerade med det uppdaterade vaccinet.

Ett misstag kan därmed ha varit att sätta igång vaccinationerna alldeles för sent.

– Vi får se i slutändan, det är väldigt svårt att bedöma det. Om det var för sent vi började och man skulle ha börjat lite tidigare, eller om det var helt perfekt, säger Magnus Gisslén, Sveriges statsepidemiolog, till Sveriges Radio.

Blev mycket kraftig

Nya siffror visar också att enbart en tredjedel av åldersgruppen 65-79 år har fått den nya dosen.

Detta samtidigt som smittspridningen alltså håller på att plana ut – men det uppdaterade vaccinet levererades redan i mitten av september.

Ändå väntade Folkhälsomyndigheten med att sätta igång vaccinationerna, trots att länder som Norge, Tyskland och Storbritannien inledde sina kampanjer betydligt tidigare.

Och under hösten blev alltså smittspridningen mycket kraftig. 

Bland annat tvingades sjukhus upp i stabsläge för att klara av trycket det orsakade.

– Vi vet att effekten är som bäst i början när man tagit den, sedan avtar effekten med tiden, så det gäller att optimera tiden när man tror att smittspridningen kommer igång, sade Magnus Gisslén i oktober om varför man väntade.

"Bör ske inför säsongen"

När höstkampanjen lanserades underströk statsepidemiologen att vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika bra mot att bli infekterad.

Han påtalade även vikten av att vaccinera i rätt tid.

– Vaccinationerna bör ske inför säsongen för att öka skyddet under den period då sjukdomarna sprids som mest, sade Magnus Gisslén vid tillfället.

En till två veckor

Enligt Folkhälsomyndigheten tar det cirka en till två veckor efter vaccinering att få ett bra skydd mot virussjukdomar som covid-19 och influensa.

I många fall har sprutorna getts samtidigt under höstens kampanj.

Det är en relativt stor andel i befolkningen som har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa, sade Magnus Gisslén.

Foto: CDC resp Lena Katarina Johansson

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen