FHM FÖRKLARAR: Därför fortsätter smittan att öka

2022 08 02

Antalet fall av covid-19 ökar i Sverige.

I jämförelse med föregående somrar ökar smittspridningen i en rekordtakt.

– Sjukvård och äldreomsorg vittnar om den värsta sommaren hittills med viruset, rapporterar SVT Nyheter.

Anledningen bakom den snabba ökningen är den nya omikronvarianten BA.5.

Det bekräftar Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

– Det här viruset har muterat till att ta sig förbi immunförsvaret och sprids lättare. Därför kan det även smitta under sommarperioden, säger hon till SVT Nyheter.

Mer smittsam

BA.5 är fortsatt dominerande och bedöms vara mer smittsam än tidigare varianter.

Virusvarianten kan ta sig förbi både vaccination och tidigare genomgången infektion, men det finns ingenting hittills som tyder på att den skulle ge en annorlunda sjukdomsbild med allvarligare sjukdom, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

– Både vaccination och tidigare genomgången infektion ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död även när det gäller BA.5. Pandemin är inte över och vi rekommenderar att man vaccinerar sig enligt våra rekommendationer, och att man stannar hemma om man är sjuk med symtom som kan vara covid-19, säger Anneli Carlander, enhetschef på FHM, i ett pressmeddelande.

Antalet avlidna har ökat

Under vecka 29 rapporterades drygt 5 300 nya fall. Det innebär en ökning med 13 procent mellan vecka 28 och 29. Mellan vecka 27 och 28 låg ökningen på 22 procent. Ökningen under vecka 29 syns i en majoritet av landets regioner, uppger FHM i sin senaste uppdatering.

Antalet antal allvarligt sjuka personer med covid-19 och personer som avlider med covid-19 har ökat.

– Hittills för vecka 29 har 12 personer med covid-19 rapporterats nyinlagda på IVA men det finns en viss fördröjning i statistiken. Medeltalet för de föregående tre veckorna är 9 personer, framhåller FHM.

Hittills har 55 bekräftade dödsfall rapporterats under vecka 27. Föregående tre veckor (vecka 24–26) var medeltalet 33 dödsfall per vecka –  49 respektive 42 dödsfall  har rapporterats under vecka 28 och 29.

– På grund av fördröjningen i rapporteringen fokuserar analyserna avseende avlidna bekräftade fall i veckorapporten främst på data fram till för två veckor sedan, uppger FHM.

Av de rapporterade avlidna vecka 27 hade majoriteten (29 personer) en insats enligt socialtjänstlagen, det vill säga hemtjänstinsatser eller var boende på Särskilt boende för äldre (SÄBO).

Senaste veckan syns en ökning, vecka 29 ligger antalet fall utan efterregistreringar på cirka 5300.

Foto: Folkhälsomyndigheten resp Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen