Fenomen inträffar till våren – förutspår “onormala temperaturer”

2024 03 05

I slutet av februari konstaterades meteorologisk vår på flera håll i Sverige.

Detta efter sju dygn i rad med en temperatur över noll grader, vilket bland annat har räknats in i ett antal städer i västra och södra delarna av landet.

Med ovanstående som utgångspunkt och det faktum att onsdagsnatten den 21 februari varit mild eller mycket mild kan vi nu konstatera att våren anlände den 15 februari till bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Halmstad, Visby och Mariestad, framhöll SMHI i slutet av förra månaden.

Fenomen väntas ge värmeeffekt

Men de tidigare vårtecknen är bara början.

Temperaturerna är på väg att stiga till nivåer som inte alls vanligtvis är att förvänta sig under vårens tre månader.

Det uppger FN i en ny rapport på tisdagen där organisationen flaggar för efterföljande effekter av väderfenomenet El Niño som nådde sin topp i december.

– Det var ett av de fem starkaste som någonsin registrerats av det uppvärmande väderfenomenet, framhåller nyhetsbyrån AFP via Barron’s med hänvisning till rapporten.

"Temperaturer över det normala"

El Niño är visserligen på väg att gradvis försvagas, men enligt WMO, FN:s meteorologiska världsorganisation, kommer fenomenet att ha fortsatt effekt under kommande månader.

Effekten sker genom att driva på värmen som fångats i atmosfären av växthusgaser – vilket väntas ge konsekvenser nästan överallt i hela världen.

– Därför förutspås temperaturer över det normala över nästan alla landområden mellan mars och maj, framhåller WMO.

Störst effekt året efter

Det aktuella väderfenomenet var särskilt omtalat under förra året då dess effekter bidrog till en kraftig värmebölja i stora delar av bland annat Europa. Meteorologer förväntade sig samma effekt i Sverige, vilket dock uteblev.

Men enligt experter har El Niño, som utgör en storskalig uppvärmning av yttemperaturerna i centrala och östra ekvatoriala Stilla havet, vanligtvis störst inverkan på det globala klimatet året efter det utvecklas.

I det här fallet skulle det alltså innebära en tydligare effekt 2024.

Det är ett naturligt förekommande klimatmönster som vanligtvis förknippas med ökad värme över hela världen, såväl som torka i vissa delar av världen och kraftiga regn på andra håll, beskrivs fenomenet enligt AFP.

El Niño inträffar i genomsnitt vartannat till vart sjunde år och håller vanligtvis i sig nio till tolv månader.

Foto: D. Ellaby

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Elgiganten bekräftar – oväntad vändning om mobiltelefoner

2024 06 18

Elgiganten visar ny statistik som pekar på en oväntad uppgång hos svenskarna.

Och det är mobiltelefoner som berörs.

Under den senaste tiden har det varnats för sociala medier från såväl politiskt håll som från olika experter och myndigheter.

Samtidigt bekräftar nu Elgiganten ett oväntat besked, nämligen att de så kallade “dumtelefonerna” kan vara på väg att göra en comeback.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Tydlig ökning

Enligt Elgiganten så har försäljningen av “dumtelefoner” utan internet tripplats under 2023 jämfört med året innan.

Svenskarna tycks i större utsträckning överväga att överge sin smarttelefon.

– Jag vill väl inte egentligen, men jag sitter i flera timmar och scrollar och scrollar. Då mår jag dåligt och tänker på hur länge jag legat där när jag behöver städa och dammsuga och så vidare, säger Jennifer Fagerström som P4 Göteborg har pratat med.

Tar bort appar

Andra, som inte riktigt har tagit steget att byta ut sin smarttelefon mot en dummare motsvarighet, väljer att ta bort vissa appar för att minska på skärmtiden.

– Jag har börjat läsa lite böcker istället. Jag kände att det tog mycket av min dagliga tid att sitta och scrolla hela tiden, säger en annan person som P4 Göteborg pratat med.

Inte bara i Sverige

Det är inte bara i Sverige som en vändning verkar kunna skönjas gällande mobiltelefonerna.

Även i Storbritannien har en liknande utveckling skett, rapporterar BBC.

– Mina vänners användning är som fyra till fem timmar tror jag, och det är hur mycket min brukade vara innan jag fick det här, säger en person som skaffat en “dumtelefon” till BBC.

– Nu använder jag den 20 minuter om dagen, vilket är riktigt bra eftersom jag bara använder den till det jag behöver den till.

Köper fliptelefoner

Några av de personer som BBC har pratat med uppger att de köper gamla klassiska “fliptelefoner” från Nokia.

– Det hjälpte mig att kalibrera om mina egna vanor, jag har mycket mer kvalitetstid med min son, säger en kvinna som köpt en “dumtelefon” till både sig själv och sin son.

– Det är som om vi överlämnar världen, som att försöka lista ut hur man navigerar det.

Foto: Elgiganten

Text: Redaktionen