Fel väderprognos – SMHI förklarar sig
2023 08 11
Prognoserna skiljer sig betänkligt beroende på väderinstitut.
Att det skulle regna kraftigt i veckan, och att ovädret stannar av i dagarna, är mer eller mindre alla väderappar överens om.
Däremot finns det stora skillnader i prognoserna över exempelvis vilka regnmängder som förväntas, i synnerhet på väldigt lokala nivåer.
På vissa platser stämmer prognosen inte alls med utfallet – även om flera institut utgår från samma data.
Många faktorer
När väder prognostiseras använder man radar, satelliter eller väderballonger för att samla in underlag.
Flera faktorer har betydelse: exempelvis vind, fuktighet och temperatur.
– Hela atmosfären är ett väldigt kaotiskt system och det väder vi får beror bland annat på hur vindarna vrider sig och hur fuktigt det är – från marken upp till tio kilometers höjd – men också topografin, exempelvis att träd suger upp mycket fukt, säger SMHI-meteorologen Henrik Reimer till Svenska Dagbladet.
"Fjärilseffekten"
Det är just de många faktorerna som ställer till det.
Räknekedjan är lång – och minsta lilla förändring kan orsaka stor skillnad i hur verkligheten blir kontra vad prognosen sagt.
Henrik Reimer jämför med fjärilseffekten: det vill säga teorin om att ett vingslag på en plats kan orsaka en storm någon annanstans.
– Det finns en kaosfaktor i det här systemet. Små förändringar eller störningar kan få stora konsekvenser, säger han och jämför med att titta på en ortsprognos som att titta på en fotbollsmatch med ett sugrör – man ser inte helheten.
Besvikna svenskar
Många svenskar, inte minst semesterfirarna i juli, har under sommaren uttryckt sin stora besvikelse över att framför allt långtidsprognoserna inför sommaren inte föll in.
Det förutspåddes högsommarvärme med varma temperaturer likt sommaren 2018.
Prognoserna ledde till en ryktesspridning om att alla meteorologer stod bakom den upphaussade värmeprognosen, menar SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.
– Min tolkning är att det blev en slags visklek i media om att det skulle bli så varmt och torrt, uttryckte hon i en chatt på tv-kanalens hemsida häromdagen.
Slog tillbaka
SMHI har tidigare slagit tillbaka mot de långtidsprognoser som presenterades i våras.
– Bara för att våren i år påminde om hur våren 2018 var så betyder inte det att sommaren kommer att utvecklas på samma sätt, sade Therese Fougman på SMHI till GP tidigare i juli.
Hon har själv noterat att många väderinstitut verkar jobba olika.
– Den typen av uttalanden skapar alltid rubriker och det är klart att det är lätt för medier att haka på det och driva det vidare. Och i juni såg det ju ut som att det var på väg att stämma, säger Therese Fougman.
LÄS MER: Meteorolog irriterad på rykten – “skadar vår yrkeskår”
Foto: R. Iwata
Text: Redaktionen