Fejkad Jimmie Åkesson – talar främmande språk

2023 10 27

Sverigedemokraternas svensktalande partiledare Jimmie Åkesson räcker inte.

Det konstaterar partiet efter Åkessons omtalade tal till nationen på SD:s egen Youtube-kanal häromveckan.

– Jag ska vara helt rak och ärlig. Jag tycker inte du ska vara här. För mig är du inte välkommen till Sverige, säger Jimmie Åkesson i klippet.

Han syftar på människor från andra länder som SD-ledaren menar inte sköter sig och inte heller delar svenska värderingar.

– Konflikten står mellan de som bidrar konstruktivt och de som inte bidrar alls. Mellan de som försöker och de som förstör, framhåller Jimmie Åkesson.

I talet kräver han utländska medborgares respekt för Sverige och svenskarnas kultur.

Skapar en fejkad Åkesson

I skrivande stund har klippet över 470 000 visningar på YouTube.

Men det är inte bra nog enligt SD.

Nu ska partiet skapa en AI-genererad variant av Jimmie Åkesson som talar arabiska, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det ska ske med samma teknik som så kallade deepfakes, som framställer sådant som aldrig skett i verkligheten.

Målet är att så många som möjligt ska förstå talets innehåll, menar Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein.

– Det finns folk som kan översätta talet men då skapas en mellanhand som kan påverka budskapet. Vi vill att så många som möjligt ska förstå vad för slags politik man får om man röstar på oss, säger han till SvD.

Regeringen inte informerad

Joakim Wallerstein bekräftar att det “fejkade” arabiska talet sker på SD:s eget initiativ.

Övriga partier i Tidöavtalet, M, KD och L har inte informerats om planerna på den AI-skapade versionen av Jimmie Åkesson.

– Regeringen har ju sett talet och mitt intryck är att folk har varit positiva. Innehållet i det arabiska talet kommer vara detsamma så jag ser inte att reaktionen på den kommer vara annorlunda, säger Joakim Wallerstein.

Kändisar fallit offer

Den senaste tiden har flera kändisar fallit offer för just deepfakes som spridits i sociala medier.

Ett exempel är en video på Tom Hanks som visar hur skådespelaren gör reklam för en tandvårdsförsäkring som han inte hade någonting att göra med.

– Är sociala medieplattformar redo att hantera ökningen av AI-deepfakes? Det här är ett allvarligt problem, har bland annat kanadensiska youtubern och entreprenören James Stephen Donaldson, mer känd som Mr Beard, framhållit på X.

Skillnaden mellan dessa exempel och den kommande videon på Jimmie Åkesson är att den senare sker med ett samtycke, men tekniken och produktionen är densamma.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen