Fd polischef utmanar Rubio i Florida

2021 05 18

Demokraten Val Demings, som var en av de hetaste kandidaterna till att bli Joe Bidens vicepresident, utmanar Republikanernas Floridasenator Marco Rubio.

Dammet från presidentvalet har knappt lagt sig förrän mellanårsvalet 2022 är på tapeten och den stora frågan är om Joe Biden ska kunna behålla sin extremt knappa majoritet i senaten. Egentligen är det ingen majoritet utan 50-50 men då Kamala Harris har utslagsrösten i form av vicepresident så har Demokraterna just nu övertaget i den 100 platser stora senaten.

Konservative Marco Rubio, en av de mest kända senatorerna och en Donald Trumps utmanare i Republikanernas primärval 2016, ställer upp för omval till en av Floridas två senatsplatser och enligt källor i flera amerikanska medier kommer han att utmanas av en annan välprofilerad politiker.

Val Demings fick nationell uppmärksamhet när hon agerade som en av huvudutfrågarna vid Donald Trumps första riksrätt där hon fick mycket beröm för sin tydliga och skarpa prestation.

– Val är en imponerande och formidabel kandidat och ställer hon upp mot Rubio så blir det ett jämnt val, säger en demokratisk källa till NBC News.

Demings som har en god relation med Barack Obama indikerade sitt intresse till NBC nyligen.
– Jag har fått telefonsamtal från folk över hela delstaten som uppmanar mig att ställa upp. Jag vill till den position där jag kan göra mest nytta. Det förtjänar min hemstat Florida, säger Demings som representerar Floridas 10 distrikt i representanthuset. Distriktet omfattar västra Orlando och Demings valdes med 65% av rösterna 2016 och omvaldes 2018 och 2020.

ANALYS

Marco Rubio är en energisk och välkänd senator vars popularitetssiffror ligger på 47 positivt och 42 negativt enligt en mätning nyligen av Mason-Dixon. Samma mätning visar att 46% vill se honom omvald mot 40% som säger nej.

Val Demings har en uppförsbacke mot Rubio i Florida som är en stabilt republikansk delstat. Samtidigt är Demings stark när det gäller brottsligheten och hon var den försa kvinnliga polischefen i Orlando 2007-2011 vilket är ett stort plus. Att hon var en av de hetaste kandidaterna som Joe Bidens vicepresident pekar även på hennes tyngd och hon har redan granskats mycket av media och bedöms inte ha några skelett i garderoben.

Om Val Demings ställer upp så sällar sig Florida till ett av de hetare senatsvalen nästa år.

[yop_poll id="43"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen