Fd polischef utmanar Rubio i Florida

2021 05 18

Demokraten Val Demings, som var en av de hetaste kandidaterna till att bli Joe Bidens vicepresident, utmanar Republikanernas Floridasenator Marco Rubio.

Dammet från presidentvalet har knappt lagt sig förrän mellanårsvalet 2022 är på tapeten och den stora frågan är om Joe Biden ska kunna behålla sin extremt knappa majoritet i senaten. Egentligen är det ingen majoritet utan 50-50 men då Kamala Harris har utslagsrösten i form av vicepresident så har Demokraterna just nu övertaget i den 100 platser stora senaten.

Konservative Marco Rubio, en av de mest kända senatorerna och en Donald Trumps utmanare i Republikanernas primärval 2016, ställer upp för omval till en av Floridas två senatsplatser och enligt källor i flera amerikanska medier kommer han att utmanas av en annan välprofilerad politiker.

Val Demings fick nationell uppmärksamhet när hon agerade som en av huvudutfrågarna vid Donald Trumps första riksrätt där hon fick mycket beröm för sin tydliga och skarpa prestation.

– Val är en imponerande och formidabel kandidat och ställer hon upp mot Rubio så blir det ett jämnt val, säger en demokratisk källa till NBC News.

Demings som har en god relation med Barack Obama indikerade sitt intresse till NBC nyligen.
– Jag har fått telefonsamtal från folk över hela delstaten som uppmanar mig att ställa upp. Jag vill till den position där jag kan göra mest nytta. Det förtjänar min hemstat Florida, säger Demings som representerar Floridas 10 distrikt i representanthuset. Distriktet omfattar västra Orlando och Demings valdes med 65% av rösterna 2016 och omvaldes 2018 och 2020.

ANALYS

Marco Rubio är en energisk och välkänd senator vars popularitetssiffror ligger på 47 positivt och 42 negativt enligt en mätning nyligen av Mason-Dixon. Samma mätning visar att 46% vill se honom omvald mot 40% som säger nej.

Val Demings har en uppförsbacke mot Rubio i Florida som är en stabilt republikansk delstat. Samtidigt är Demings stark när det gäller brottsligheten och hon var den försa kvinnliga polischefen i Orlando 2007-2011 vilket är ett stort plus. Att hon var en av de hetaste kandidaterna som Joe Bidens vicepresident pekar även på hennes tyngd och hon har redan granskats mycket av media och bedöms inte ha några skelett i garderoben.

Om Val Demings ställer upp så sällar sig Florida till ett av de hetare senatsvalen nästa år.

[yop_poll id="43"]