Fasansfulla uppgifter från stad i södra Ukraina

2022 03 05

Chockerande illgärningar från ryska soldater sprider skräck i bland annat staden Volnovakha i sydöstra Ukraina.

Ryssland har i delar av Ukraina nu infört samma taktik som dödade tiotusentals människor i Syrien.

90 % av byggnaderna

Det rapporterar The Guardian som redogör för läget i en stad med 25 000 invånare som attackerats av ryska styrkor. Staden ligger mittemellan Mariupol och Donetsk.

Bostäder, skolor och sjukhus har bombats sönder och 90 procent av stadens byggnader bedöms vara förstörda eller skadade av de ryska bombningarna.

Otäckt och galet

Det ligger döda människor spridda runt om i staden då drabbade invånare fallit offer för de ryska soldaterna.

– Läget i staden är väldigt otäckt. Det finns nästan inget kvar av staden. Det [attacker] kommer in nästan varje minut från alla sidor. Det är svårt at säga vad eller varifrån det kommer. Otäckt! Galet, säger invånaren Marina Gasanova till CNN.

Kvinnor och barn dödas

Det görs ingen skillnad på män eller kvinnor, barn eller pensionärer – alla drabbas när de ryska bomberna regnar in över staden.

Avslitna armar och ben

Marina Gasanovas make har försökt evakuera folk från staden de senaste dagarna.

– Min man berättar att ”Jag kör till en plats och det står en bil utanför. Jag tar ut människor och när jag kommer tillbaka brinner bilen redan.  Varenda minut, varenda sekund är det någon som skjuter. Det ligger lik överallt. Med avslitna armar. Avslitna ben”, berättar Marina.

Liken inte insamlade

Lokalpolitikern Dmytir Lubinets bekräftar för TV-kanalen att striderna är så intensiva att det ligger döda kroppar ute i staden som inte har kunnat samlas in.

Ryssarna bombar urskillningslöst vilket leder till många civila offer. Städerna förvandlas till grus och bråte och mitt i alltsammans finns alla invånare som inte har hunnit fly.

Kvar under husen

– Vi har hört från min vän som bor där att det är många människor inomhus, under de förstörda byggnaderna, säger Denys Tsutsayev, till CNN.

Han är en av de frivilliga som verkar i området

Foto: President of Russia Office resp. Nato

Text: Redaktionen