Fantastisk återhämtning för den utrotningshotade tigern

2021 07 26

Flera framgångsrika satsningar i Indien och Nepal har lett till att antalet tigrar har fördubblats på flera platser.

Efter årtionden av stora problem med tjuvjakt hade en av Indiens främsta nationalparker, Assams Manas National Park, inte en enda tiger för 20 år sedan. Men tack vare en stor satsning på att rädda tigerbeståndet har nu hela 48 tigrar registrerats vid den årliga kameraundersökningen i parken, rapporterar en av Indiens största dagstidningar Hindustan Times. Sju av de 48 tigrarna är ungar.

Den positiva utvecklingen är den mest framgångsrika satsningen på tigrar i hela Indien. Landet är hem för 70 % av världens tigrar enligt indiska First Post.

Uppnått Världsnaturfondens mål

Även andra tigersatsningar i Indien har givit resultat. Pilibhit Tigepark i Uttar Pradesh fick den internationella utmärkelsen TX2 efter att ha mer än dubblat sitt tigerantal från 25 till 65 på fyra år.

– Detta visar att insatserna för att bevara tigrarna burit frukt. Vi har redan uppnått Världsnaturfondens mål att fördubbla antalet tigrar till 2022, säger Amal Chandra Sarmah, chef för tigerprojektet, till Hindustan Times.

Av de 9 olika underarterna är 3 redan utdöda och tigern har länge varit starkt utrotningshotad.

Fördubbling nära även i Nepal

Även grannlandet Nepal har lyckats bra med sina tigerprojekt. Antalet vilda tigrar har ökat från 121 till 235 sedan 2009 enligt den senaste tigerräkningen.

– Varje tiger räknas - för Nepal och för världen. Nepal är bara några få tigrar ifrån att nå målet om en dubblering till 2022, säger doktor Ghana Gurung, Världsnaturfonden i Nepal.

Filmstjärnan Leonardo DiCaprio är ordförande för Leonardo DiCaprio Foundation som finansierat tigerprojekt i Nepal sedan 2010.

Foto: W. Brandt

[yop_poll id="416"]