Familjen Ed Kristerssons brev till lokaltidningen

2021 03 14

Birgitta Ed – hustru till Moderaternas partiledare – har tillsammans med döttrarna Siri och Ellen sänt ett brev med fokus på jämställdhet inom idrotten till lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren.

– Tjejer som idrottar måste få göra det på samma villkor som killar! Men så är det inte. Vi läser alltid sportsidorna i lokaltidningen och efter en helg i höstas påpekade vi att Eskilstuna-Kurirens fotbollsrapportering var mycket märklig, framhåller Birgitta och Siri.

– Herrfotbollen i division 3 fick stor plats i tidningen, medan damerna i division 2 inte bevakades alls. Svaren vi fick av tidningen imponerade inte på oss. I sitt svar skrev Eskilstuna-Kuriren att herrar i trean håller ”ungefär samma klass” som division 2 på damsidan, och att i nyhetsvärderingen måste man ”rangordna lagen utifrån den nivå de spelar på”. Dessutom menade tidningen att sportsidorna inte alls favoriserar herridrott utan att man många dagar tvärtom skriver mer om tjejidrott än om killidrott, berättar Birgitta och Siri.

Partiledarens fru och dotter menar att det första är en värderingsfråga där de inte har samma syn som tidningen.

– Men det andra kan man faktiskt mäta – och det gjorde vi. Under februari månad publicerade tidningen totalt 192 artiklar på sportsidorna. 59 av dem speglade idrott med tjejer. 125 handlade om killar eller herrar och 10 som handlade om både män och kvinnor. Detta under en månad när våra svenska skidtjejer vunnit åtskilliga medaljer. Drygt 30 % av artiklarna på sportsidorna handlade alltså om tjejer, knappt 70 procent om killar. Det finns alltså förbättringspotential. Det har vi idag påpekat för tidningens ledning i ett vänligt men bestämt brev, meddelar Birgitta och Siri. På bilden ses även dottern Ellen samt welsh springer spanieln Winston.

Pappa Ulf håller med.

– Tjejer och killar ska ha rättvisa och jämlika villkor när de idrottar. De borde faktiskt också få lika mycket uppmärksamhet. Till exempel i media. Men så är det inte, konstaterar Ulf.

[forminator_poll id="1479"]

Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen