Familjen Ed Kristerssons brev till lokaltidningen

2021 03 14

Birgitta Ed – hustru till Moderaternas partiledare – har tillsammans med döttrarna Siri och Ellen sänt ett brev med fokus på jämställdhet inom idrotten till lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren.

– Tjejer som idrottar måste få göra det på samma villkor som killar! Men så är det inte. Vi läser alltid sportsidorna i lokaltidningen och efter en helg i höstas påpekade vi att Eskilstuna-Kurirens fotbollsrapportering var mycket märklig, framhåller Birgitta och Siri.

– Herrfotbollen i division 3 fick stor plats i tidningen, medan damerna i division 2 inte bevakades alls. Svaren vi fick av tidningen imponerade inte på oss. I sitt svar skrev Eskilstuna-Kuriren att herrar i trean håller ”ungefär samma klass” som division 2 på damsidan, och att i nyhetsvärderingen måste man ”rangordna lagen utifrån den nivå de spelar på”. Dessutom menade tidningen att sportsidorna inte alls favoriserar herridrott utan att man många dagar tvärtom skriver mer om tjejidrott än om killidrott, berättar Birgitta och Siri.

Partiledarens fru och dotter menar att det första är en värderingsfråga där de inte har samma syn som tidningen.

– Men det andra kan man faktiskt mäta – och det gjorde vi. Under februari månad publicerade tidningen totalt 192 artiklar på sportsidorna. 59 av dem speglade idrott med tjejer. 125 handlade om killar eller herrar och 10 som handlade om både män och kvinnor. Detta under en månad när våra svenska skidtjejer vunnit åtskilliga medaljer. Drygt 30 % av artiklarna på sportsidorna handlade alltså om tjejer, knappt 70 procent om killar. Det finns alltså förbättringspotential. Det har vi idag påpekat för tidningens ledning i ett vänligt men bestämt brev, meddelar Birgitta och Siri. På bilden ses även dottern Ellen samt welsh springer spanieln Winston.

Pappa Ulf håller med.

– Tjejer och killar ska ha rättvisa och jämlika villkor när de idrottar. De borde faktiskt också få lika mycket uppmärksamhet. Till exempel i media. Men så är det inte, konstaterar Ulf.

[forminator_poll id="1479"]