Falukorvsvarning utfärdas i Sverige – “alla forskare överens”
2023 10 19
Många betraktar falukorven som en av de svenskaste symbolerna som finns.
Det påtalade inte minst Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch när hon viftade med korven i en debatt i förra årets valrörelse för att belysa de skenande matpriserna.
– Det här är också symbolen för allt som är fel med Sverige nu, därför att en falukorv brukade kosta 25 kronor för ett år sedan, nu kostar den 40 kronor, sade Ebba Busch vid tillfället.
"Alla forskare överens"
Nu har dock det omåttligt populära livsmedlet blivit föremål för särskild granskning av forskarvärlden.
Falukorv ingår nämligen i det som kallas för ultraprocessead mat – som enligt nya studier kan vara kraftigt beroendeframkallande.
Enligt den aktuella studien kan så många som 14 procent vuxna och 12 procent barn vara beroende av ultraprocessad mat, rapporterar TV4.
– Vi är vana vid begreppet sockerberoende, men det finns inga diagnoser på matberoende överhuvudtaget. Med det sagt är alla forskare överens om att det finns ett beroendeliknande beteende, säger Kristina Andersson, näringsfysiolog och utbildad vid Karolinska institutet, till tv-kanalen.
Tre ingredienser
Inom begreppet ultraprocessad mat ingår livsmedel som görs industriellt och som ofta innehåller socker, fett och salt – samma ingredienser som forskarna kopplar till beroendet.
– Det är lite fiber och väldigt energitätt, så vi får väldigt mycket kalorier per tugga. Vi vet att det inte är så vi ska äta, säger Kristina Andersson.
Gäller även pasta
Det finns flera exempel på andra vanliga maträtter som också klassas som ultraprocessad mat och som därmed ingår i samma varning.
– Färdigmat som liknar det man skulle kunna laga själv, exempelvis soppa, fylld pasta, smörgås eller wrap, fryst pizza eller dumplings, framhåller Livsmedelsverket på sin hemsida.
Industriellt tillverkat fullkornsbröd, sojaburgare, fettreducerad majonnäs är andra exempel som myndigheten ger.
Följer forskningen
Enligt Livsmedelsverket har många studier visat att ultraprocessad mat framför allt kopplas samman med fetma och kroniska sjukdomar.
– Bland de livsmedel som räknas till ultraprocessade finns många som vi sedan tidigare vet inte främjar hälsan – exempelvis läsk, godis, choklad, chips, glass, kakor och bakverk samt processat kött som korv, understryker myndigheten som samtidigt betonar att man följer den pågående forskningen i frågan.
Besked till oroliga föräldrar
Flera skolor har den senaste tiden infört makaroner och köttbullar – det vill säga ultraprocessad mat – som alternativ skollunch varje dag.
– Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa, sade rektorn Helene Morin Hansson på Kilbergsskolan i Bollnäs, som var först med metoden, till SVT.
Enligt Kristina Andersson bör dock föräldrar inte vara oroliga då det handlar om “helheten” och vad man även äter i övrigt.
Foto: Mario Mylnek resp Håkan Dahlström
Text: Redaktionen