Falska läkemedel i omlopp – här är symbolen du måste ha koll på
2024 07 15
Flera receptbelagda läkemedel säljs “receptfria” på nätet.
Det gäller bland annat diabetesmedicinen Ozempic som nyligen konstaterades även kan användas för viktminskning.
Upptäckten har skapat en enorm rusning efter läkemedlet och orsakat tomma hyllor på apoteken, vilket gjort att webbshoppar sett sin chans att tjäna pengar.
Nu varnar Läkemedelsverket för olaglig försäljning av Ozempic och andra läkemedel med den aktiva substansen semaglutid, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Du har ju ingen aning om vad du faktiskt får när du beställer så här. Det kan innehålla vad som helst, i okänd mängd, säger Eva-Lena Bergens, utredare på myndigheten, till tidningen.
Symbolen du ska kontrollera
Läkemedelsverket konstaterar att det är ett stort problem. Produkterna är avsedda för injektion och medför risk för blodförgiftning.
Att sälja medicinen utan recept är olagligt. Och nu uppmanar myndigheten alla patienter att hålla utkik efter den nationella apotekssymbolen som ska användas av alla försäljare av läkemedel som registrerats hos Läkemedelsverket.
Den senaste tiden har den börjat användas även av bluffsidorna, men med en stor skillnad.
– Den riktiga apotekssymbolen är klickbar, då kommer man till Läkemedelsverkets hemsida. Gör man inte det är det inte seriöst, säger Eva-Lena Bergens.
Symbolen syns nedan. Bild: Läkemedelsverket
"Kontakta omedelbart läkare"
För bara en vecka sedan varnade Läkemedelsverket för en annan typ av "medicin" som olagligt säljs receptfritt på nätet.
Det handlar om det påstådda läkemedlet “Ginseng Kianpi Pil” som enligt säljarnas egna beskrivningar innehåller produkten olika växter, men innehåller egentligen läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin).
Det är ämnen som används vid många olika sjukdomstillstånd som inflammationsdämpande läkemedel och som som är receptbelagda. Kommer man i kontakt med läkemedlet ska man "omedelbart kontakta läkare", uppmanar myndigheten.
– Kortison påverkar kroppen på många olika sätt och ska inte intas på eget bevåg. Ämnet påverkar blodtrycket, sockerhalten i blodet och kroppsvikten, säger Eva-Lena Bergens från Läkemedelsverket.
– Om du har behov av kortison gör en läkare den bedömningen och skriver ett recept. När läkaren gör bedömningen av det behovet avvägs nyttan med läkemedlet med dess risker
Foto: C. Victoria Craft
Text: Redaktionen