EXTREMVÄRME: Enorm värme på väg till Europa – Så varmt kan det bli

2022 07 10

Storbritannien och Frankrike kan kommande vecka drabbas av den varmaste dagen som någonsin uppmätts i de båda länderna.

Temperaturen väntas bli väldigt hög de kommande dagarna på kontinenten och ända upp till brittiska öarna kan det bli tal om riktigt extrema temperaturer.

Kan nå upp till +43

– Kvicksilvret kan nå upp till enorma +43 grader, rapporterar The Metro.

– Det skulle krossa Storbritanniens tidigare värmerekord på 38,7 grader som uppmättes vid Cambridge botaniska trädgård i juli 2019.

Även om 43 plusgrader i Storbritannien är möjligt enligt vädermodellerna så är det fortfarande osäkra prognoser, rapporterar brittiska meteorologer.

Modeller från USA

– Vissa vädermodeller från USA indikerar att vi kan nå +43 i östra England nästa söndag vilket skulle krossa Storbritanniens nuvarande rekord, säger meteorologen Steven Keates vid landets nationella vädertjänst Met Office till The Sun.

35 procent sannolikhet

– Vi står inför en riktig bergochdalbana som kan komma att överraska folk, säger Steven Keates.

– Det är omkring 30 procents sannolikhet att det blir nytt värmerekord men det är fortfarande fem till sju dagar bort så inget är säkert ännu, säger han.

Brian Gaze på the Weather Outlook UK bedömer att sannolikheten för nytt värmerekord är aningen högre.

– Det finns en betydande sannolikhet, förmodligen omkring 35 procent, att det blir nytt brittiskt värmerekord, säger han.

Ännu värre i Frankrike

Allra varmast väntas det bli från lördag till måndag, det vill säga om ungefär en vecka och det väntas bli varmt i Storbritannien hela nästa vecka.

I Frankrike väntas det bli ännu värre.

Temperaturen nästa lördag prognosticeras i nuläget bli mellan 37 och 45 grader i nästan hela landet enligt Weather Online. Allra varmast tros det blir på franska sydvästkusten kring Bordeaux.

Och på lördagen väntas det bli ofantliga 47 grader i nordvästra landet. Det skulle i så fall innebära nytt värmerekord för Frankrike.

I juni 2019 registrerades 46 grader i Vérargues på Franska Rivieran.

Varnar allmänheten

Brittiska vädertjänsten går ut med en värmevarning till allmänheten.

– Många av oss trivs med värmen.

– Men det är viktigt att dricka vatten och att stanna i skuggan när UV-strålningen är som starkast, mellan klockan 11 och 13, säger talespersoner vid Storbritanniens Folkhälsomyndighet UK Health Security Agency.

Viktiga råd

Brittiska myndigheter uppmanar även allmänheten att se till sina bekanta och sina grannar.

Man går även ut med följande varningar:

- Dra för gardinerna på dagtid

- Drick mycket vatten

- Undvik alkohol

- Undvik direkt solsken

- Sju minuter i solen kan räcka för att få värmeslag

Foto: D Oliveira

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen