Extremvärme drabbar USA igen – 30 miljoner invånare i farozonen

2021 07 11

USA drabbas nu åter av extremvärme och det blir så varmt att inte bara riskgrupper är i farozonen utan hela befolkningen i en rad delstater. Hundratals dödsfall befaras när det blir 45 till 55 grader varmt.

– Högsta möjliga värmevarning utfärdas för stora delar av Kalifornien, Nevada, Arizona och Utah. Det blir även mycket varmt i New Mexico, Colorado, Idaho och Oregon, uppger CNN:s väderservice.

Värmerekord väntas på flera platser och kanske även den högsta temperaturen som någonsin uppmätts på jorden.

– Det innebär att hela befolkningen – inte bara äldre och riskgrupper – drabbas av förhöjd risk för värmerelaterade sjukdomar på grund av långvarig värme och brist på svalare nätter, uppger CNN.

Miljonstäder drabbas

Hundratals dödsfall befaras i de berörda delstaterna när temperaturen väntas nå närmast outhärdliga nivåer i flera miljonstäder. Prognosen pekar på 45 grader i Phoenix och 48 grader i Las Vegas. Death Valley i Kalifornien hade 54 grader redan i fredags och idag söndag kan man slå det inofficiella världsrekordet på 56,7 grader i Death Valley i Kalifornien när samma plats väntas få omkring 55 grader och kanske mer.

Mänsklig påverkan

Elnätet väntas bli överbelastat och i Kalifornien rasar en jättelik skogsbrand. Även djur- och växtlivet berörs och Kanada har drabbats av massdöd bland musslor. 

I juni slog Kanada nytt värmerekord med 49,6 grader vilket var fem grader mer än det tidigare rekordet. Att värmerekordet inte bara slogs med några tiondels grader utan med flera grader bidrar till att forskare slår fast att extremvärmen var i stort sett omöjlig att uppnå utan klimatförändringarna och utan mänsklig påverkan uppger BBC News.

1 gång per 1 000 år

– Vi kan slå fast att en väderhändelse som sker 1 gång per 1 000 år hade varit 150 gånger mindre sannolikt tidigare, säger Sjoukje Philip vid Nederländernas Kungliga Meteorologiska Institut.

– Utan de extra mängderna av växthusgaser i atmosfären hade en sådan väderhändelse helt enkelt inte inträffat. Det hade skett en gång på en miljon gånger vilket är den statistiska motsvarigheten till aldrig, säger doktor Friederike Otto vid University of Oxford.

Forskarnas analys visar att om världen blir 2 grader varmare – vilket bedöms ske om 20 år – så kommer den värmebölja som skedde i Kanada i juni inträffa en gång vart 5:e till 10:e år istället för en gång vart 1 000:de år.

ANALYS
Klimatförändringarna och extremvärmen kommer framöver att påverka amerikansk och kanadensisk politik betydligt mer än tidigare. Frågan lär inte bara påvera politiken utan ekonomin i allt större utsträckning.

Foto: A. Grinkevich

[yop_poll id="352"]