Experter: Sverige agerade för sent

2021 05 09

Sverige var för långsamma med åtgärder mot viruset – inte bara förra våren utan även i höstas.

Det var beskedet när professor Jan Albert och Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, summerade Sveriges hantering av pandemin i SVT.

– Vi var väldigt oförberedda. Varje vecka som vi hade skjutit på det hade vi vunnit väldigt mycket, sa Jan Albert i Agenda. Han fick medhåll av docent Karin Modig.

– Jag tror att det var flera saker som gick fel för oss i våras. Vi agerade för sent när det gäller smittspridningen ute i samhället. Man kanske skulle ha agerat tidigare med karantän för resande och annat, säger Karin Modig som anser att Sverige var sena med åtgärder också i höstas.

– Återigen var man sena på bollen – folkhälsomyndigheten, politiker, de som ska gå ut och tala om att nu är det dags att strama åt. Man levde i sensommarens glada dagar lite för länge, säger hon.

Jan Albert framhöll att Anders Tegnells prognos i augusti om relativt låg smittspridning under hösten var fel.

– Jag tror att det kan ha betytt att både de själva, myndigheter och politiker, men också allmänheten inte förstod att nu drar det i gång igen, precis som det gjorde i andra europeiska länder fast några veckor tidigare, förklarar Jan Albert.

ANALYS

Det är av yttersta vikt att Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten är självkritiska och klargör vilka saker Sverige gjorde dåligt – och bra – så att vi är mycket bättre förberedda nästa gång en pandemi slår in mot Sverige. Att vi misslyckades under våren är en sak – men det är ännu allvarligare att Sverige även under hösten var för sena med åtgärder trots att myndigheterna visste om hur illa det gick under våren.

[forminator_poll id="3084"]