EXPERTER ENIGA: Hon kan bli Sveriges nästa statsminister

2021 06 28

När vare sig Socialdemokraterna eller Moderaterna kan vara säker på seger i talmansrundorna kan en annan partiledare bli nästa statsminister – nämligen Centerns Annie Lööf.

Statsvetaren Jan Teorell vid Lund Universitet kan tänka sig att en mittenregering där Centern spelar en avgörande roll kan bli ett hett alternativ i de stundande talmansrundorna.

– Alltså en smal mittenregering som kan tolereras av båda sidor. I det fallet kan det bli så att S och C byter roller och Annie Lööf får bilda regering mot att Stefan Löfven får igenom vissa krav på politiskt inflytande, säger Jan Teorell till DN.

Tror likadant

Li Bennich-Björkman professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, bedömer även hon att en mittenregering som får tummen upp av både högersidan och vänstersidan är en trolig utgång.

– Jag tror att någon sorts liten mittenlösning absolut är ett alternativ, det trodde jag redan förra gången. Det är redan så befäst att det är de stora partierna som håller i taktpinnen i svensk politik så just nu handlar det bara om att försöka få till en lösning som funkar fram till det ordinarie valet. De skulle kunna tänka, ”låt Annie Lööf ta det här”, säger hon till DN.

ANALYS

Nu när talman Andreas Norlén tar över rodret kommer en spännande tid att ta vid då det kan komma att bölja fram och tillbaka mellan Lag Löfven och Lag Kristersson. Då ingen sida kan vara säker på seger är det mycket möjligt att man får finna en tredje kandidat. Vänstern, KD och SD är sannolikt för långt från mitten för att finna acceptans av både S och M. Då ligger Centern och Liberalerna nära till hands.

[yop_poll id="286"]