Experten uppmanar: Så ska du dricksa när du är utomlands

2024 07 22

En expert ger nu tips på hur man bör tänka gällande dricks i andra länder.

Det är en kulturfråga som skapar debatt och diskussion i Sverige.

Bör man dricksa? Och isåfall hur mycket är det passande att ge i dricks?

Det finns några saker som kan vara bra att veta, inte bara i Sverige, utan även för den som ska betala i utlandet.

Nu tipsar Mats Danielsson, expert på vett och etikett, om hur man bör tänka utomlands.

Så ska du tänka

Det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig på restauranger i olika länder när notan presenteras.

– Det varierar lite beroende på vilket land man befinner sig i, säger experten Mats Danielsson till Sveriges Radio.

– Här i Sverige är det fem till tio. Och det är ganska vanligt i hela Europa, man kan utgå från att hela Europa, hela EU är ganska likt i det här. En bra riktlinje är fem till tio procent, då kommer man alltid klara sig.

Här ska du inte dricksa

Viktigt att veta är att det även finns länder där man bör tänka helt annorlunda.

– I Kina kan det faktiskt vara en oartighet att ge dricks. Det är bra att köpa en reseguide, där står det väldigt ofta hur mycket dricks man förväntas ge.

Så ser det ut i Sverige

I en undersökning som har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Ica Banken så framgår att 34 procent av svenskarna dricksar för att de känner att det förväntas.

– Att dricksa efter ett restaurangbesök i Sverige är idag relativt vanligt, framhåller Ica Banken.

– I vår senaste Sifo-undersökning, utförd av Verian, f.d Kantar Public, uppger 79 procent av svenskarna att de brukar dricksa under ett restaurangbesök. En av tio, 12 procent, uppger att de alltid dricksar medan var femte, 19 procent, uppger att de aldrig dricksar.

Vill inte vara snåla

Ungefär en tiondel dricksar bara för att inte framstå som snåla.

– I undersökningen uppger de flesta att de dricksar för att de har varit nöjda med servicen, 67 procent, eller nöjda med mat och dryck, 41 procent. 

– Samtidigt uppger en tredjedel, 34 procent, att de dricksar för att de tror att det förväntas av dem, och fler än var tionde, 12 procent, dricksar för att de inte vill framstå som snåla. 

Foto: S. Seitamaa

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel på Lidl kan förbjudas – i hela landet

2025 12 17

Lågprisjätten Lidl har sitt huvudkontor i Järfälla, nordväst om Stockholm.

Placeringen innebär att Järfälla kommun ansvarar för att se till att kedjans produkter håller måttet.

Nu har en av Lidls finaste produkter analyserats av flera av EU:s smakpaneler. 

Det handlar om kedjans extra virgin-olivolja.  En produkt som enligt Livsmedelsverket måste bestå av kallpressade oliver utan några som helst defekter.

Lidls extra virgin-olivolja uppfyller inte kriterierna, enligt smaktesterna. Därför har Järfälla kommun förbjudit kedjan från att sälja produkten, rapporterar lokaltidningen Mitt i.

”Det står väldigt tydligt”

Lidl har överklagat beslutet till länsstyrelsen, som gett matkedjan rätt.

Men processen är långt ifrån över.

Järfälla kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.

– Det står väldigt det är väldigt tydligt i EU:s handelsnormer att olivolja som inte analyserats som extra virgin oil inte får säljas med den etiketten, säger kommunens livsmedelsinspektör Kristina Engström till tidningen.

Lidl anser att kommunens förbud är för långtgående och oproportionerligt.

– Trots att kontrollen gällde en batch olivolja av ett visst varumärke, gällde kommunens förbud alla produkter under eget varumärke med beteckningen extra jungfruolivolja. Detta menar både vi och länsstyrelsen är alltför långtgående, säger kedjans presstalesperson Ingrid Arinell till Mitt i.

LÄS MER: Seger för bensinbilarna – nu är det klappat och klart 

FAKTA: Reglerna för olivolja

– Eftersom extra jungfruolja eller extra virgin-olivolja ska vara helt defektfri får inte oliver som till exempel varit mögliga, övermogna eller larvangripna användas. Jungfruolja får däremot ha vissa defekter och förväntas därmed ha ett lägre pris än extra jungfruolja.

- Testerna följer en strikt metodik och bygger inte på individuella smakpreferenser. Blindtesterna utförs av utbildade och erfarna testpaneler vilket säkerställer att de grundläggande, lagstadgade kvalitetskraven i handelsnormerna uppfylls.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Förbud införs för matbutiker – förslaget finns i Sverige

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


”Kan bli allvarligt” – ovanlig vädervarning i Sverige

2025 12 17

Ett oväntat väderfenomen har drabbat Sverige.

Vintern har hittills varit ovanligt mild i stora delar av landet.

I Götaland har temperaturerna klättrat över 10-gradersstrecket vid flera tillfällen i december.  

– Det är ovanligt varmt för den här tiden på året, även i södra Sverige. Det börjar närma sig värmerekord för december, säger SMHI:s meteorolog Max Schildt till DN.

Varningen: ”Kan bli allvarligt”

Schildt kopplar den milda vintern till den globala uppvärmningen.

– Det milda vädret är ett tydligt tecken på klimatförändringar, säger han till tidningen.

Christian Pedersen, seniorforskare vid Norska institutet för bioekonomi (NIBIO), delar slutsatsen och varnar för att ihållande varma vintrar kommer får konsekvenser för ekosystemet över tid.

– Om arter som normalt vandrar söderut väljer att stanna kvar och sedan överraskas av iskyla, då kan det bli allvarligt. Då är det för sent att lämna, och de kan få problem med både temperaturen och att hitta föda i konkurrens med arter som är anpassade till en vanlig vinter, säger han till Dagbladet.

För växter och träd kan situationen bli ännu allvarligare, varnar experten.  Längre perioder av värme kan locka växter ur sin dvala, vilket gör att de börjar växa för tidigt och förbrukar den energi de behöver för våren. 

– Om milt väder följs av plötslig kyla kan cellvävnaden skadas, träd kan utveckla frostsprickor och rötter blir mer exponerade, särskilt när det råder brist på snö, säger Pedersen.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen

”Ringverkningar”

Naturexperten Martin Eggen, verksam vid den ornitologiska föreningen BirdLife, berättar att smådjur kan påverkas extra hårt av instabila vintrar.

– Milt väder följt av kyla och isbildning på marken kan göra det svårt att få tag på föda, både för fåglar och smågnagare, säger han till Dagbladet.

Smådjurens problem kan dessutom ge ringverkningar, varnar experten.

– Smågnagare är en viktig resurs i många ekosystem, och när de har problem påverkar det arter som är beroende av dem, exempelvis ugglor och rovfåglar.

LÄS OCKSÅ: Michelle Obama sätter ned foten: “Till skillnad från vissa andra…” 

Foto: Nordseher

Text: Redaktionen