Experten uppmanar – gör inte detta när du brygger kaffe
2024 10 06
Kaffeexperten Joanna Alm riktar en uppmaning till alla kaffeälskare.
Kaffe är som bekant en av de mest populära dryckerna i världen.
Det finns många olika sätt att avnjuta kaffe på, men det finns vissa saker som är viktigare än andra när det kommer till hur man brygger det.
Det förklarar kaffeexperten Joanna Alm för Sveriges Radio.
Gör inte detta
Joanna Alm driver Drop Coffee, ett kafé och ett kafferosteri i Stockholm.
Hon är bland annat svensk mästare i kafferostning och har tagit hem fina priser på den internationella scenen.
Alm menar att det finns en sak som är viktig att inte göra när man brygger kaffe, och det är att inte brygga för kort tid.
– Om kaffet brygger för snabbt, det vill säga brygger för lite så kommer det att smaka surt, säger Joanna till SR.
Så länge ska man brygga
Utöver att köpa nyrostat kaffe och att brygga det på så hett vatten som möjligt bör man även veta hur länge det ska ta.
Bryggning i tratt bör ta mellan 3 och 3,5 minuter, medan bryggning i presskanna bör ta ungefär 4 minuter.
– Vi måste lära oss att betala mer för kaffet, tillägger Joanna.
Så kom kaffet till Sverige
Kaffet kom till Sverige lite senare än andra länder, nämligen på 1680-talet.
Det har Ica dykt in i.
– Det tog sin lilla tid innan kaffebönan kom till Sverige och charmade landets invånare. Först på 1680-talet började vi importera små mängder kaffe som såldes på apotek, förklarar Ica om kaffets historia.
Spelade viktig roll
Ica förklarar vidare att det finns en person som spelade en stor roll i det hela.
– Svenskarnas vurm för denna svarta, uppiggande dryck kan vi troligen tacka kung Karl XII för. Efter många resor till Turkiet – där det bjöds på en hel del kaffe – blev han väldigt förtjust och tog med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige, fortsätter Ica.
– Men det skulle dröja ända till mitten av 1800-talet innan kaffet blev en allmän svensk folkdryck. I början serverades det ofta som måltidsdryck, men blev sedan populärt till dåtidens fika, kafferepet.
Foto: J. Schnobrich
Text: Redaktionen