Experten: Undvik dessa två misstag när du bakar lussebullar
2024 11 30
Bakexperten Camilla Hamid ger tips inför julbaket.
Med mindre än en månad kvar till jul är det många som börjar dra igång med julbak.
Pepparkakor och lussebullar finns bland julfavoriterna hos svenskarna.
För den som satsar på lussebullar finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på, tipsar den populära bakexperten Camilla Hamid.
Undvik dessa misstag
Hamid framhåller att det finns några vanliga missar som kan vara bra att undvika.
– Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet, framhåller hon via bloggen My Kitchen Stories.
– Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
“Knåda länge”
Hamid uppmanar även till att se till att man knådar länge.
– Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand, tipsar hon.
Lussebullens historia
Lussebullen är bland det mest populära julfikat i Sverige.
Enligt Aftonbladets Godare kan bakverkets historia spåras tillbaka till 1600-talets Tyskland - åtminstone när det gäller namnet.
Djävulen, utklädd till katt, brukade då enligt historierna slå barn. Jesus, i sin tur utklädd till ett barn, delade ut bullar till de barn som var snälla.
– Djävulen som även kallas Lucifer sägs då ha gett namn åt Lussebullarna, förklarar Godare.
– I Västsverige kallades lussekatter frö dövels- eller dyvelkatter, som ursprungligen betydde djävul.
“Måste finnas med”
Till julbordet menar Arla att det finns så många som elva rätter som helt enkelt måste finnas med.
Det rör sig om julskinka, köttbullar, sill, Janssons frestelse, gravad lax, Revbensspjäll, grönkål, risgrynsgröt, ägghalvor, ostbricka och julgodis.
– Mångas grötfavorit, och till julfrukosten och julbordet är det nästan obligatorisk med en riktigt krämig risgrynsgröt. Vill du göra en lite modernare variant kan du testa en risgrynspudding, skriver Arla.
Foto: Per Ola Wiberg
Text: Redaktionen