EXPERTEN: Två tips till familjer som bråkar på sommaren
2024 06 16
Det kan vara svårt att hela tiden komma överens med personer man tillbringar mycket tid med.
Därför kommer nu två tips till familjer som bråkar på sommaren.
Det är familjerådgivaren Emil Bolin som förklarar hur man bör tänka och vad som bör prioriteras när det knakar ordentligt mellan familjemedlemmar.
Det finns några saker som specifikt leder till osämja under sommaren.
Förväntningar ett problem
Under sommaren är det många som firar ledighet och värme med att åka iväg på semester eller tillbringa tid med varandra på olika sätt.
Emil Bolin menar att förväntningarna inför vad som komma skall kan vara en sak som bidrar till bråk.
Det första tipset är därmed att prata utförligt om vad alla har för förväntningar.
– Förväntningar behöver vi prata om, annars är risken jättestor att vi kommer bli besvikna. Om man också är lite olika, och har identifierat att man vill olika saker. En kanske vill vara social medan en annan vill vara mer för sig själv, då är det extra viktigt att man pratar om sådana saker, säger Bolin till Sveriges Radio.
Prata med barnen
Det andra tipset handlar om att prata med barnen om vad förväntningar innebär, och tydliggöra att det är okej att allting inte blir som barnen hade hoppats på.
– De har ju förväntningar, så det är toppen att prata med dem om det också. En del förväntningar kommer man behöva säga “nej, det blir inte det här eller det här”, och istället fokusera på vad man kan göra och vad man kommer göra.
Fler tips
En annan sak som tenderar att vara orsak till gräl är förekomsten av skärmtid i olika former.
Där kan det vara bra att veta vad som underlättar.
– Försök undvika att fastna för länge i det klassiska ”slöscrollande” och använd istället skärmarna på ett roligt sätt tillsammans, menar Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, skriver Gala Magasin.
– Exempelvis genom att spela ett digitalt spel, göra en TikTok-video tillsammans eller göra research till ett gemensamt sommarprojekt.
Kom överens
Familjemedlemmar uppmanas även att komma överens om skärmtidens roll.
– I många familjer är ett av de största irritationsmomenten när någon i deras närhet använder skärmen vid ett tillfälle man själv inte tycker den ska användas. Försök därför hitta ett bra sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem.
Foto: V. Gariev
Text: Redaktionen