Experten: säg inte dessa två ord på jobbet – nästan alla gör det
2025 03 24
Två ord bör i största möjliga mån undvikas på jobbet.
“Misstaget” är vanligt och de flesta begår det.
Det framhåller vd:n och föreläsaren Lorraine K. Lee.
Hon talar om de två orden “jag tror”, som vid första anblick kan framstå som ganska oskyldigt.
– “Jag tror” kan strösslas harmlöst här och var, men om du använder det för ofta eller i fel sammanhang kan det underminera ditt budskap, förminska din närvaro och undergräva ditt självförtroende, framhåller Lorraine K. Lee till CNBC News.
Säg det här istället
Enligt experten är “jag tror” ett exempel på en formulering som får dig att verka mindre säker på dig själv. Det gäller även orden “bara”, “förlåt” och “kanske”.
– Även om dessa ord kan verka artiga, kan de försvaga din trovärdighet och göra dina idéer lättare att avfärda, särskilt i ett professionellt sammanhang, menar Lorraine K. Lee.
Istället för “jag tror” bör man enligt Lee säga “jag föreslår”.
– Även om budskapet du vill förmedla är exakt detsamma, väger dina ord tyngre när de ramas in som ett förslag snarare än vad som kan tolkas som en förbigående tanke.
Två ytterligare ord att undvika
“Jag tror” är inte de enda två orden som bör undvikas på jobbet.
Jobbcoachen och författaren Melody Wilding har tidigare rekommenderat att du inte bör säga “jag väntar”.
– “Jag väntar” är vanligtvis en form av perfektionism i förklädnad. Ett lömskt sätt att skydda dig från potentiella misslyckanden eller kritik, framhåller Melody Wilding till CNBC News.
Enligt Melody Wilding är det en falsk trygghet att tro att man med orden iakttar försiktighet eller förbereder sig noga inför ett scenario längre fram.
Hon ger flera exempel med utgångspunkt i hur en ung och karriärtörstande medarbetare ofta tänker när hen säger “jag väntar”.
– Jag väntar tills det är lugnare innan jag ber om löneförhöjning.
– Jag väntar tills jag är klar med det här stora projektet innan jag söker efter en ny ledarroll.
Rådet: Konfrontera dig själv
Melody Wilding rekommenderar istället att konfrontera sig själv varje gång “jag väntar” dyker upp i huvudet.
Ställ frågor för att ta reda på om din tveksamhet är baserad på konkreta observationer eller av känslor och föreställningar utan förankring i verkligheten.
– Med tiden kommer du att bli mindre avskräckt av risken för motgångar eller kritik, som ofta är de dolda orsakerna bakom “jag väntar.”
Foto: Kraken Images
Text: Redaktionen