JUST NU: Rysslands brutala brandbomber – Värre än Napalm

2022 03 28

Ryssland har natten mellan söndag och måndag använt sig av termitammunition mot civila i  Ukraina.

Användning av de brutala brandbomberna observerades nära staden Avdiivka, natten mellan söndag och måndag. Det rapporterar Buzzfeed News journalist Christopher Miller.

Förbjudna bomber

– Detta händer nu vid frontlinjen nära Avdiivka.  Ryska trupper använder vit fosfor mot ukrainare, skriver Christopher Miller på Twitter och delar ett foto från en ukrainskt löjtnant som föreställer de förbjudna bomberna.

Första antagandet

Ett första antagande var således att Ryssland använde sig av så kallade fosforbomber mot civila mål. Det är bomber fyllda med det brandfarliga ämnet vit fosfor. Vid kontakt med syre antänts ämnet direkt. Brinntemperaturen uppmäts till 800 °C.

Användning av fosforbomber är förbjudet enligt Genèvekonventionen ”för skydd av krigsoffer” och ”konventionen om vissa konventionella vapen”.

Nya uppgifter

Men det första antagandet kan ha varit felaktigt. Vid en närmare anblick har flera experter konstaterat att det troligtvis handlar om termitammunition.

– Först tänkte jag att det skulle kunna vara fosforammunition, men spridningen ser inte ut att vara fosfor. Spridningsmönstret ser snarare ut att stämma överens med termit. Det är en metallblandning som brinner med extremt hög temperatur, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi, till Aftonbladet.

Värre än Napalm

Konsekvenserna av de brutala brandbomberna är, enligt experten, värre än napalmbombers förödelse.  

– Mönstret överensstämmer med det som förefaller vara termitamminution. Då handlar det bara om att sätta eld på det som finns under, inget annat. Det jävliga med termit är att det bränner igenom metall, det blir så hög värme. Medan Napalm är en bensinbrand som lägger sig på ytan, säger han till tidningen.

Historia av att brandbomba civila

Utifrån ett historiskt perspektiv är det inte ovanligt att Ryssland använder sig av brandbomber mot civila. I Finland, under vinterkriget 1939, använde Sovjetunionen brandbomber mot civila mål i Helsingfors. Ryska trupper har även anklagats för att ha bombat civila mål med brandbomber i inbördeskriget i Syrien.  

– Att skjuta mot civila områden är förbjudet. Att skjuta med brandammunition mot civila områden är alldeles särskilt ryskt, säger Joakim Paasikivi till Aftonbladet.

Foto: Christopher Miller Twitter

Text: Redaktionen