EXPERT: Vaccinpass på arbetsplatser ökar säkerheten för de fullvaccinerade

2021 08 13

Vaccinpass för att få komma tillbaka till arbetsplatsen skulle öka säkerheten för alla som fullvaccinerats.

Detta framgår vid samtal med epidemiologiprofessor Tove Fall och smittskyddsprofessor Jan Albert. På SVT:s fråga kring huruvida det ska krävas vaccinpass för att få tillträde till exempel till kultur, sportarenor och uteliv – vilket redan är fallet i en rad länder i EU – responderar båda experterna med att de ser fördelar.

För att känna sig friare

– För att stimulera till vaccin för de som är tveksamma så tycker jag att vi skulle kunna differentiera så att vi har lite lättare liv och umgänge för de som är fullvaccinerade, säger Jan Albert till SVT.

– Vi har ju i Sverige haft en frivillighetsprincip rakt igenom hela det här och det tycker jag ska fortsätta, lagstiftning kring det. Men ändå någon form av incitament att man ska känna sig lite friare. Man skulle kunna tänka sig till exempel att vad gäller gå tillbaka till arbete, fundera på om det skulle vara mer lämpligt för de som är fullvaccinerade kontra de som inte är vaccinerade överhuvudtaget, framhåller Jan Albert till SVT.

Ökar säkerheten för fullvaccinerade

Epidemiologiprofessor Tove Fall är tydlig med att det skulle ha mycket positiv effekt för alla som har vaccinerats.

– Rent smittskyddsmässigt så är det klart att det är säkrare för fullvaccinerade och träffas än att ha med ovaccinerade. Det blir mer en politisk fråga men ur smittskyddssynpunkt så vore det absolut, säger Tove Fall.

ANALYS

I Sverige har nu hela 81 % fullvaccinerats och 59 % har fått dos 1. Det pekar på att Sverige är på väg att nå en mycket hög vaccinationsgrad. Men om det visar sig att alla fullvaccinerade, som efter hand kan komma att närma sig kanske 85 – 90 %, ändå kraftigt begränsas i sina liv med anledning av att en mindre andel inte vaccinerar sig så är det sannolikt att kraven på vaccinpass i olika sammanhang kommer att öka i Sverige, för alla som saknar medicinska skäl att avvakta vaccinering.

Desto längre tid det tar innan samhällslivet kan fungera som vanligt igen, ju jobbigare blir det för alla som drabbas.

Foto: C Creators

[yop_poll id="477"]