Expert om skyfallen: Vi måste anpassa oss till nya klimatet

2021 07 16

De förödande skyfallen i Tyskland och Belgien är ingen udda engångsföreteelse. Tvärtom kommer extrem värme och skyfall bli allt vanligare. Det är expertbeskedet inför framtiden.

De väldiga skyfallen som lett till att minst 90 förlorat livet – en siffra som väntas stiga – kommer att bli allt vanligare på grund av den globala uppvärmningen.

– Vi måste få ner utsläppen, men också börja anpassa oss till det nya klimatet, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi och expert på globala klimatmodeller på Stockholms universitet, till SvD.

Så funkar det

– Varmare luft kan innehålla mer vattenånga, då kan det regna mer, säger experten som förklarar att klimatförändringar med stigande temperaturer gör den typen av situationer vanligare.

Det nya klimatet är delvis redan här och därför är det förutom att minska utsläppen även viktigt att anpassa sig redan nu framhåller professorn.

Uppsala som exempel

– Hur man bygger städer görs ju utifrån hur det brukar se ut där man bor. Värmeböljor och stora mängder nederbörd kommer att bli allt vanligare i våra delar av världen. Det ser vi i Sverige också. I Uppsala, där jag bor, har det badats under viadukter. En tunnel vid resecentrum svämmades över för ett par år sedan. Det tycker jag man borde ha tänkt på när resecentrum byggdes om, säger hon.

Om några dagar

Tysklands Angela Merkel uttrycker sina djupaste kondoleanser i samband med sitt pågående besök i Vita Huset.

– Min empati och mitt hjärta går till alla dem som i denna katastrof har förlorat sina nära eller som oroar sig för dem som ännu saknas.  Jag är rädd för att vi inte kommer att ha en klar bild av tragedins omfattning förrän om några dagar, säger hon.

[yop_poll id="363"]