Ex-presidentens stora blunder – Ukraina blev Irak

2022 05 19

– Det var en mans beslut att inleda en helt brutal och omotiverad invasion av Irak.

Det sa USA:s före detta president George W. Bush när han talade i Dallas.

Rummet tystnade innan landets 43:e president skakade på huvudet, rättade sig själv och sa att han menade Vladimir Putins invasion av Ukraina.

– Även Irak då, lade han till och plötsligt bröt åhörarna ut i skratt.

Pånyttfödd kritik

Men även om skämtet landade väl hos vissa passade många kritiker på att rikta skarp kritik mot hans verbala misstag ­– nästan två decennier efter att USA invaderade Irak under George W. Bushs tid i Vita huset.  

Ex-presidentens krig i Irak  har genom åren kritiserats hårt och framställts som orättfärdigt. En del kritiker har till och med likställt USA:s krig i Irak med Rysslands invasion av Ukraina.

Skrattar inte

– Jag skrattar inte, och jag gissar att familjerna till de tusentals amerikanska trupperna och de hundratusentals irakier som dog i kriget inte heller skrattar, sa Mehdi Hasan, en liberal kommentator och nyhetsvärd, på MSNBC Prime efter Bushs snedsteg.

– Hur många amerikaner skickades för att dö av honom för en lögn? Äcklig, skriver den konservativa mediepersonligheten Tim Young på Twitter.

Hundratusentals dödsfall

Minst 200 000 civila dog som ett resultat av ”direkt krigsrelaterat våld” under USA:s invasion av Irak, enligt  Watson Institute for International and Public Affairs vid Brown University. Enligt institutet finns det dock svårigheter att mäta exakta dödsfall. Siffran kan vara mycket högre.

Koncensus från höger till vänster

I dag fördömer många politiker USA:s invasion.

Till och med George W. Bush egen bror Jeb Bush kallade invasionen för felaktig och att den baserades på ”felaktiga uppgifter”, när han fick frågan under en presidentdebatt 2015.

Foto: Library of Congress resp L.M Clancy

Text: Redaktionen