EUROVISION: Ukrainas bidrag vädjade om hjälp från scenen

2022 05 14

– Snälla, hjälp Ukraina! Mariupol. Hjälp Azovstal nu!

Precis i slutet av sitt framträdande på scenen gick Ukrainas sångare ut med en desperat vädjan till världen om hjälp i kriget mot den brutala ryska regimen.

Vädjar om hjälp mot ryssarna

Ukrainas bidrag framfördes av Kalush Orchestra och precis när låten var slut kunde alla tydligt höra hur sångaren Oleh Psiuk ropade ut sin vädjan om mer hjälp i landets kamp mot den ryska diktaturens soldater.

Nödrop om Azovstal

Musikbandets nödrop gällde närmare bestämt de delar av Ukrainas armé som utsatts för ett fruktansvärt bombardemang i det omtalade stålverket Azovstal i den fullkomligt förstörda staden Mariupol i sydöstra spetsen av Ukraina.

1 000 soldater

Närmare 1 000 soldater tros befinna sig i den potentiella dödsfällan i Azovstals stålverk i Mariupol och ett okänt antal av soldaterna är svårt sårade. En del har förlorat armar och andra ben och ett okänt antal har även dödats.

Fasansfulla bilder på svårt sårade och sargade soldater har nylige publicerats.

Ukraina vädjar till Ryssland om att skona soldaterna och svåra förhandlingar om fångutväxlingar pågår.

President Zelensky

I ett videomeddelande precis innan Eurovision startade gick president Volodymyr Zelensky ut och hyllade Ukrainas låt Stefania som var favorittippad i Eurovision i Turin i Italien.

Politiska budskap inte tillåtet

Zelensky sa att han tror på seger för Kalush Orchestra.

Det är inte tillåtet att yppa politiska budskap från scenen men Eurovisions arrangörer meddelar att de uppfattar budskapet som ett rop på humanitär hjälp snarare än politiskt budskap.

Foto: Y. Milohrodskyi 

Text: Redaktionen