Europeisk storstad inför böter på 3 200 kronor för oanmälda besök

2022 07 02

En av Europas populäraste storstäder ska införa drastiska åtgärder som påverkar de många besökarna och turisterna.

Det är Venedig i norra Italien – eller Venice som staden heter på engelska – som nu beslutat att införa ett betalningssystem som pekas ut som världsunikt.

Klirr i kassan

Venedigs stadsledning hoppas att beslutet ska ge stora intäkter i stadskassan men samtidigt leder beslutet till en del administrativt arbete för alla turister.

Bakgrunden till åtgärden är att en stor del av Venedigs turister endast besöker staden över dagen utan att sova över. Men dagsutflykterna ger inte alls samma intäkter som de besökare som stannar minst en natt.

Varierande pris

Från och med den 16 januari 2023 måste alla som reser till Venedig utan att sova över följa dessa nya regler rapporterar italienska medier:

-Anmäla sig sin ankomst till staden i förväg via Internet.

-Betala i förskott innan besöket.

-Priset blir 108 kronor per besökare

-Lägre pris kan bil aktuellt beroende på säsong och besökstryck samt hur lång tid i förväg man föranmälde sitt besök

Högt bötesbelopp

Om besökare i staden inte kan visa upp en så kallad QR-kod på sin mobil och bevisa sin förbokning och betalning så riskerar de att straffas med böter på hela 3 200 kronor för sitt oanmälda besök.

Förhoppningen är att fler turister ska välja att stanna över på hotell och värdshus vilket gör att de spenderar mer pengar i Venedig.

19 miljoner besökare

Staden har räknat ut att hela 80 procent av besökarna bara stannar över dagen och därmed inte alls spenderar lika mycket pengar i Venedig.

Med tanke på att hela 19 miljoner endagsbesökte vistades i Venedig under 2019 så kan den nya avgiften leda till stora intäkter hoppas stadsledningen.

Alla uppskattar inte förslaget men Venedigs turistchef viftar bort synpunkter om att regeln är negativ och kan leda till färre besökare.

Morötter och piskor

– Vi talar inte om minskade siffor. Vi talar om morötter och piskor, säger turistchefen till tidningen.

Under pandemin har Venedigborna nästan haft staden för sig själva vilket är en stor skillnad i en stad där turisterna annars ofta är i majoritet.

Kraftiga luftföroreningar

Sedan mitten av 1960-talet har turismen till den romantiska kanalstaden ökat stadigt samtidigt som stadens invånarantal minskat. Flera orsaker pekas ut bakom befolkningsminskningen:

-Kraftiga luftföroreningar

-Tilltagande översvämningar

-Höga livsmedelspriser

Grundsyftet med det nya avgiftssystemet är att finna en balans mellan invånare, dagsbesökare och övernattande besökare.
Först i världen

Enligt stadsledningen blir Venedig världens första stad att införa ett avgiftssystem för dagsbesökare.

– För att minska friktionerna mellan dagsbesökare och invånare, framhåller turistchefen.
Venedig har tappat en stor del av sin befolkning de senaste årtiondena och besökarna står för en stor andel av slitaget på stadens infrastruktur.

Det stora besöksantalet späs på av alla kryssningsfartyg med mängder av turister som lägger till i hamnen om dagarna.

Alla passagerare

Enligt det nya avgiftssystemet så måste nu även dessa betala avgiften om inte kryssningsföretaget själva gör det för alla passagerare som går av.

Foto: K. Suman

Text: Redaktionen