På väg att bli Europas största flyktingkris detta århundrade

2022 03 01

Flyktingar tvingas köa flera dagar i minusgrader.

Omkring 660 000 flyktingar har flytt från Ukraina till grannländerna under de senaste sex dagarna, enligt uppgifter från FN:s flyktingorgan, UNHCR.

En enorm flyktingkris

Prognosen för framtiden ser bister ut. Om situationen inte förändras ser det ut som att detta kommer bli Europas största flyktingkris detta århundrade. UNHCR mobiliserar nu resurser för att kunna agera så snabbt och effektivt som möjligt.

En enorm solidaritet

Än så länge har grannländerna visat en enorm solidaritet med Ukraina. De har hållit sina gränser öppna för att ta emot alla som flytt våldet. De flesta flyktingarna har flytt till Polen, Ungern, Moldavien, Rumänien, Slovakien, medan andra har tagit sig vidare till andra europeiska länder.

Flera dagars köande i minusgrader

Även om grannländerna gör sitt bästa för att hjälpa flyktingarna är situationen kritisk. CNN uppger att flyktingar ibland tvingas köa i flera dagar för att komma över gränsen till Polen.

– Vissa har blivit sjuka i minusgrader medan de har väntat i kö. En man sa att han bara har rört sig ungefär 100 meter på mer än 24 timmar, rapporterar CNN.

Mörkhyade tvingas av bussar

Flera medier har rapporterat om att rasism och diskriminering förekommer. Utländska studenter har påstått att de har stött på rasism av ukrainska säkerhetsstyrkor och gränstjänstemän vid övergångsställen, uppger CNN. Det ska till exempel finnas olika köer ukrainare och icke européer.

Det kommer även rapporter om att familjer med afrikanskt utseende har tvingats av bussar

Diskrimineringen måste upphöra

UNHCR manar till att diskrimineringen upphör omedelbart.

– Vi betonar att det inte får förekomma diskriminering av någon person eller grupp, skriver UNHCR.

UNHCR förstärker sin verksamhet

UNHCR förstärker sin verksamhet genom att omedelbart skicka mer resurser och personal till regionen samtidigt som de förbereder sig för att bistå flyktingarna med kontanter vid behov. UNHCR:s barnskydds- och skyddsspecialister är också redo att stödja nationella myndigheter.

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen