EUROPA: Skakande nyheter för hela kontinenten

2022 11 02

Europa värms upp i rasande takt – dubbelt så fort som övriga världen.

De uppseendeväckande uppgifterna framkommer i en ny rapport från FN:s meteorologiska organ WMO och EU:s program Copernicus, rapporterar bland annat brittiska The Guardian.

Rapporten slår fast att temperaturerna på den europeiska kontinenten har ökat med mer än dubbelt så mycket som det globala genomsnittet under de senaste 30 åren.

Skarp varning

Flera effekter av den snabba uppvärmningen märks tydligt redan här och nu, där torka, skogsbränder och smältande isar drabbar hela kontinenten. 

Enligt Copernicus finns det skäl att gå ut med en skarp varning – när uppvärmningstrenden fortsätter kommer exceptionell värme, skogsbränder, översvämningar och andra klimatförändringar att påverka samhället ekonomierna och ekosystemen, skriver The Guardian.

En halv miljon människor har påverkats

Rapporten visar vidare att över 500 000 människoliv i Europa har påverkats av klimatförändringarna under 2021.

Hundratals dödsfall och ekonomiska skador på över 500 miljarder kronor var också en konsekvens av väderomställningarna som ägde rum under fjolåret.

– Europa presenterar en levande bild av en värmande värld och påminner oss om att inte ens väl förberedda samhällen är säkra från effekterna av extrema väderhändelser, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas.

– I år, liksom 2021, har stora delar av Europa drabbats av omfattande värmeböljor och torka, vilket har gett upphov till skogsbränder. År 2021 orsakade exceptionella översvämningar död och förödelse.

Goda nyheter i bedrövelsen

Mellan 1991 till 2021 har temperaturerna i Europa stigit med en genomsnittlig hastighet på ungefär 0,5 grader Celsius varje decennium.

Flera väderkatastrofer förutspås i framtiden I FN-rapporten, och den dystra trenden lär sannolikt fortsätta framgent. 

Men det finns också goda nyheter.

Nämligen att flera europeiska länder har varit mycket framgångsrika i att minska utsläppen av växthusgaser. 

Mellan 1990 och 2020 minskade till exempel utsläppen i EU med 31 procent, skriver The Guardian.

Regeringens besked inför toppmöte

På söndag inleds det globala toppmötet för klimatet COP27 i Egypten.

Inför mötet har Sveriges nya klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) försäkrat att regeringen inte ska vika en tum från de klimatpolitiska målet. 

Hon vill även att Sverige ska statuera exempel för andra länder som fortfarande kan göra betydligt mer än vad de gör idag.

– Vi har svåra förutsättningar. Vi har en energikris att hantera, vi har ett krig och vi har ett tufft ekonomiskt läge. Och att vi i det läget fortsatt kommer att bedriva en ambitiös klimat- och miljöpolitik, stå kvar vid de klimatpolitiska mål som är uppställda – det tycker jag snarare är ett styrkebesked. Det visar på det ledarskap som Sverige fortsatt har, säger Romina Pourmokhtari enligt SVT.

LÄS MER: FN varnar: På väg mot global katastrof

Foto: M. Howard

Text: Redaktionen