EUROPA: Pojke död efter upplopp

2022 12 15

En pojke har dött i Montpellier efter att franska och marockanska fotbollssupportrar drabbat samman i natt.

VM-semifinalen i fotboll mellan Frankrike och Marocko slutade i fransk seger med 2-0.

Men efterspelet har handlat om annat än att segraren nu har chans att kamma hem två VM-titlar i rad eller att Marocko som första afrikanska nation någonsin ska spela bronsmatch på lördag.

Istället har rapporteringen fokuserat på stora oroligheter i Frankrike under natten där en pojke tragiskt nog blivit bragd om livet, rapporterar Sky News.

"Våldsamt påkörd"

Olyckan skedde i staden Montpellier i södra Frankrike sent på onsdagskvällen. I ett uttalande från lokala myndigheter stod det att pojken blev “våldsamt påkörd” av en bil.

– Han fördes till sjukhuset, men dog kort efter ankomsten, meddelar franska departementet Hérault enligt den brittiska kanalen.

En video på en bil som kör rakt in i folkmassor och som påstås visa händelseförloppet sprids även på sociala medier. Polisen har lokaliserat bilen och söker föraren.

100 gripna i Paris

Även i huvudstaden Paris blev det oroligt på kvällen. Över 100 personer greps av polis efter Frankrikes seger, uppger Le Parisien.

Tidningen rapporterar att folkmassor började ta sig ner längs avenyn Champs-Élysées när klockan närmade sig 22, och när polisen uppmanade supportrarna att lämna platsen blev det oroligt.

– De här personerna kommer egentligen bara för att slåss med järnrör, sade Paris borgmästare Jeanne d’Haustessere till fransk CNews igår redan före matchen.

Hon varnade samtidigt för scener som påminner om “inbördeskrig”.

– På onsdag är alla rädda för ett krig, ett gerillakrig, ett inbördeskrig och vi vill inte att Champs-Élysées ska förvandlas till ett slagfält.

"Vi gav allt"

Marockos lag hade inför matchen drabbats av stora skadeproblem och trots att man slagit ut stjärnspäckade Belgien, Spanien och Portugal tidigare i turneringen blev fransoserna övermäktiga.

Efter ett tidigt ledningsmål av Theo Hernandez redan i femte minuten orkade inte Marockanerna resa sig, och med dryga kvarten kvar satte Randal Kolo Muani spiken i kistan med 2-0.

– Vi gav allt och det är det viktigaste, säger Marockos förbundskapten Walid Regragui efter matchen.

På söndag spelar Frankrike final mot Argentina. För Marockos del blir det bronsmatch mot Kroatien på lördag.

Foto: D. Tomaseti

Text: Redaktionen