EUROPA: Paludan annonserar ny koranbränning i ännu ett land

2023 03 21

Rasmus Paludan har på nytt hotat att bränna koranen.

Men den här gången inte i Sverige, utan i Storbritannien.

Närmare bestämt i Wakefield, strax söder om Leeds. Den dansk-svenska högerextremisten får dock nobben – han får inte ens komma in i landet.

– Herr Paludan har tidigare fängslats i Danmark för sina hatiska och rasistiska uttalanden. Han är en farlig man som inte borde släppas in i detta land, säger säkerhetsminister Tom Tugendhat till BBC.

Skulle "kämpa tillbaka"

Det var efter att fyra elever stängs av från en gymnasieskola i Wakefield efter att ha orsakat skada på en kopia av koranen som Paludan annonserade att han skulle bränna en annan kopia av boken på ett offentligt torg i samma område.

I en video upplagd på Twitter hävdade han att han skulle resa till staden för att “kämpa tillbaka” mot “odemokratiska krafter”.

Men så blir alltså inte fallet. Paludan har hamnat i Storbritanniens varningsindex och på listan över portade individer från landet.

– Hans resa till Storbritannien skulle inte främja allmänhetens bästa och han kommer inte att tillåtas tillträde, säger Tom Tugendhat.

Förlorade i tv-spel

Bakgrunden till händelsen på skolan i Wakefield som utlöste reaktionen hos Rasmus Paludan var att en elev i februari hade tagit med sig en koran som ett slags straff efter att ha förlorat i tv-spelet “Call of Duty” skriver BBC.

Senare under dagen visade det sig att koranen hade fått revor i omslaget och smuts på flera av sidorna, vilket spred rykten om att koranen hade sparkats runts och avsiktligt förstörts.

Någonting som dock förnekades av skolans rektor Tudor Griffiths.

– Vi skulle vilja försäkra hela vårt samhälle om att den heliga boken förblir helt intakt och att våra första förhör indikerar att det inte fanns några illvilliga avsikter från de inblandade, sade rektorn i ett uttalande.

Polisen blandades in

Ändå stängdes de fyra eleverna av.

– Vi har gjort det väldigt tydligt att deras handlingar inte behandlade koranen med den respekt den borde ha, så de inblandade har stängts av och vi kommer att arbeta med dem för att säkerställa att de förstår varför deras handlingar var oacceptabla.

Polisen blev också inblandad i frågan.

– Inledande undersökningar har bekräftat att smärre skador orsakats texten och polisen fortsätter att arbeta nära skolan, sade en talesperson för polisen i West Yorkshire.

LÄS MER: Rasmus Paludan kopplas till Wagnergruppen

LÄS MER: Rasmus Paludan misstänks för allvarligt brott

Foto: Stram Kurs

Text: Redaktionen