EUROPA: Kryssningsfartyg i lågor – 400 personer ombord

2024 07 10

Evakuering pågår efter att ett kryssningsfartyg fattat eld utanför Spanien.

Det var under måndagen som det började brinna i maskinrummet på fartyget Tenacia och som sedan spred sig till ett av däcken.

Fartyget befann sig då en bit utanför Ibiza.

Över 400 personer, varav 350 turister, fanns ombord när branden bröt ut och nödåtgärder inleddes omedelbart för att möjliggöra evakuering.

Hittills har dock enbart 123 personer fått lämna fartyget och anlänt till Valencia via ett annat fartyg, rapporterar spanska ABC.

Ytterligare ett fartyg är på väg mot staden och det skadade kryssningsfartyget väntas bogseras in under tisdagsmorgonen.

– Förutom passagerarna på fartygen har en passagerare evakuerats med helikopter till Reus (stad i Katalonien, red. anm.), framhåller den spanska tidningen.

Brandmän i helikopter

Branden kunde släckas med egna medel och ingen person rapporterats ha skadats under det obehagliga dygn som turisterna och besättningen tvingats genomlida på det skadade fartyget som var på drift efter incidenten.

Flera brandmän skickades med helikopter till Tancia för att släcka branden.

– Två andra katalanska brandkårer har satts in i området, där två räddningsfartyg och en bogserbåt från Salvamento Marítimo, samt flera helikoptrar också har satts in, rapporterar Majorca Daily Bulletin.

På väg mot Barcelona

GNV, rederiet som äger Tenacia, bekräftade under gårdagen att planen var att bogsera in fartyget till Valencia där båten hade avgått kvällen innan.

Vid tidpunkten för beskedet kämpade brandmännen fortfarande med att släcka elden. Klockan var då cirka 10 på förmiddagen.

Fartyget befann sig då cirka 83 kilometer från Mallorca och 35 kilometer utanför Ibiza.

Utöver människor transporterar Tenacia även bilar och lastbilar. Planen var att fartyget skulle göra ett kortare stopp i Palma för att senare segla vidare till Barcelona.

Det framgår inte hur de evakuerade passagerarna tagits om hand vid ankomst mer än att rederiet upprättat ett stödnummer till ombordvarande på fartyget som anhöriga kan ringa.

Arkivfoto: J. Buller

Text: Redaktionen


Sverige har fått nog – vill införa nytt förbud för alla bilägare

2024 07 09

Över 80 procent av Sveriges kommuner vill se ett nytt förbud för landets bilägare.

Drygt hälften av alla biltvättar i Sverige sker på gatan.

Helt ohållbart, enligt kommunerna i landet, som anser att beteendet behöver försvinna genom lagstiftning.

Det visar en ny rapport från organisationen Hållbar biltvätt.

Inställningen backas även upp av en stor del av svenska folket – där sex av tio svenskar enligt samma rapport helt vill förbjuda att tvätta bilen hemma.

– Det är glädjande att fler vill se ett förbud mot hemmatvättande, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer, i en kommentar.

Stor ökning

Att 58 procent av svenskarna säger ja till ett förbud är en stor ökning.

Motsvarande siffra för fyra år sedan var blott 40 procent.

Robert Dimmlich pekar på att 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller årligen rinner ut i Sveriges sjöar, hav och vattendrag som följd av biltvättar på gatan och att budskapet börjar gå hem.

– Vi försöker på många olika sätt att informera om miljöfarorna och lyfta goda exempel i form av Årets Biltvättarkommun, men kanske behövs det ett förbud för att få bukt med problemet på riktigt, säger han.

Kräver fler anläggningar

Det finns dock stora skillnader mellan stad och landsbygd. Andelen som vill se ett förbud är färre i mindre orter.

I Stockholm anser 40 procent att ett totalförbud mot biltvätt på gatan bör införas, medan motsvarande siffra för landsbygdsbor parkerar på 29 procent.

– För att fler ska sluta tvätta bilen på gatan måste tillgängligheten till godkända biltvättsanläggningar bli bättre, säger Robert Dimmlich och tillägger:

– På en godkänd biltvätt samlas tungmetaller upp i reningsverk där de tas omhand på ett säkert sätt i stället för att förorena vår natur. Det ska vara lätt att tvätta rätt.

30 miljoner biltvättar årligen

Enligt siffror från Stora Biltvättsrapporten 2024 från Hållbar biltvätt genomförs över 30 miljoner biltvättar i Sverige varje år. 

– I Sverige är vi duktiga på att göra miljösmarta val och agera med miljöförnuft. Vi är ett föredöme när det gäller att panta och att återvinna. Medvetenheten om att textilier konsumerar stora mängder vatten är hög, framhåller Robert Dimmlich. 

– Men det ofta bortglömda miljöbeteendet är biltvätt på gatan, en fråga som länge fått stå i skuggan av de större miljöfrågorna. Biltvättande hemma är dessutom romantiserat i media och ofta ett accepterat beteende även hos grannar.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


Plötslig förändring för svenska kronan

2024 07 09

Den svenska kronan faller mystiskt på måndagskvällen.

På måndagskvällen har en plötslig förändring skett för svenska kronan.

Valutan faller mystiskt efter att under dagen ha handlats i ett stadigt intervall.

Det rapporterar Dagens industri.

Mot flera valutor

Kronan försvagas mot såväl den amerikanska dollarn som euron och det brittiska pundet.

Kronan tappar också mot Kanadas, Australiens och Nya Zeelands valutor.

Det är oklart exakt vad det är som står bakom det plötsliga fallet.

Föll plötsligt

Fallet innebär ett tapp om cirka 10 öre mot dollarn och drygt 7 öre mot euron.

En euro handlas nu för 11,44 kronor, jämfört med 11,21 kronor den 19 juni.

Dollarn handlas för 10,57 kronor, att jämföra med 10,38 kronor den 12 juni.

Tar kronan i beaktning

Riksbanken har som bekant genomfört den första räntesänkningen för den här cykeln.

Den svenska kronans status är en av de faktorer som Riksbanken tar i beaktning när det kommer till eventuella sänkningar framöver.

– Mot bakgrund av att inflationen i grunden utvecklas gynnsamt, att konjunkturen bedöms vara något svagare och att kronans växelkurs är något starkare, har prognosen för styrräntan justerats ner något, förklarar Riksbanken.

– Förutsatt att inflationsutsikterna står sig kan styrräntan sänkas två eller tre gånger under andra halvåret. Men inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. 

– Det finns risker kopplade till bland annat inflationen i omvärlden, geopolitiska oron, kronans växelkurs och återhämtningen i svensk ekonomi som kan leda till en både högre och lägre styrränta än i prognosen.

Fortsätter sjunka

Riksbanken konstaterar alltjämt att inflationen närmar sig målnivån, om än risker som bekant kvarstår.

– Inflationen har fortsatt att sjunka och är nära målet på 2 procent. Förutsättningarna för en inflation i linje med målet även på lite längre sikt är goda. 

– De långsiktiga inflationsförväntningarna signalerar ett starkt förtroende för målet och löneökningarna är måttliga.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen