EUROPA: Kroatien byter valuta till euro

2022 07 12

Landet blir den 20:e medlemmen i valutaunionen.

Det senaste landet som anslöt sig till eurosamarbetet var Litauen år 2015.

Nu tyder allt på att ytterligare en medlem adderas till listan – nämligen det populära turistmålet Kroatien. Det rapporterar Bloomberg.

Sista hinderna röjs

Europeiska unionen kommer under tisdagen att undanröja de allra sista hinderna för Kroatien innan de officiellt kan inleda övergången.

Tre lagar ska godkännas av EU:s finansministrar under ett möte i Bryssel idag.

Ekonomiska villkor

Att få lov att gå med i Europeiska monetära unionen, EMU, kräver att länderna uppfyller en rad ekonomiska villkor. 

Bland annat handlar kraven om låg inflation, en sund statsekonomi, stabil växelkurs och låga lånekostnader, skriver nyhetsbyrån AP via ABC News.

Träder i kraft 1 januari

Kroatien har sedan 1994 använt sig av valutan kuna, som nu blir ett minne blott när euron kommer att ta över från och med 1 januari 2023.

Övergången förväntas få ganska små internationella följder för Kroatien ur ett ekonomiskt perspektiv, men bytet beskrivs som en värdefull politisk signal med tanke på Rysslands krig i Ukraina.

Populärt resemål

Det aktuella landet är ett mycket populärt resmål för turister från hela världen, med sina varma somrar, paradisöar, kristallklara vatten och varma stränder.

Förra året besökte nästan 14 miljoner turister landet enligt Croatia Week, som hänvisar till statistik från den nationella turiststyrelsen i landet.

En ökning med 77 procent jämfört med det extremt coronadrabbade året 2020.

Växla pengar

För alla svenskar som planerar att besöka Kroatien gäller alltså att växla till en annan valuta än tidigare. 

Den nuvarande växelkursen, kuna, är annars ganska fördelaktig för de svenskar som får huvudvärk av att räkna om den inhemska valutan till svenska kronor. 

Förutom att kuna och krona låter ganska lika rent språkligt är växelkursen för närvarande relativt jämbördig – en kuna motsvarar just nu 1,42 svenska kronor.

Foto: Morgan

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen