EUROPA: Kroatien byter valuta till euro

2022 07 12

Landet blir den 20:e medlemmen i valutaunionen.

Det senaste landet som anslöt sig till eurosamarbetet var Litauen år 2015.

Nu tyder allt på att ytterligare en medlem adderas till listan – nämligen det populära turistmålet Kroatien. Det rapporterar Bloomberg.

Sista hinderna röjs

Europeiska unionen kommer under tisdagen att undanröja de allra sista hinderna för Kroatien innan de officiellt kan inleda övergången.

Tre lagar ska godkännas av EU:s finansministrar under ett möte i Bryssel idag.

Ekonomiska villkor

Att få lov att gå med i Europeiska monetära unionen, EMU, kräver att länderna uppfyller en rad ekonomiska villkor. 

Bland annat handlar kraven om låg inflation, en sund statsekonomi, stabil växelkurs och låga lånekostnader, skriver nyhetsbyrån AP via ABC News.

Träder i kraft 1 januari

Kroatien har sedan 1994 använt sig av valutan kuna, som nu blir ett minne blott när euron kommer att ta över från och med 1 januari 2023.

Övergången förväntas få ganska små internationella följder för Kroatien ur ett ekonomiskt perspektiv, men bytet beskrivs som en värdefull politisk signal med tanke på Rysslands krig i Ukraina.

Populärt resemål

Det aktuella landet är ett mycket populärt resmål för turister från hela världen, med sina varma somrar, paradisöar, kristallklara vatten och varma stränder.

Förra året besökte nästan 14 miljoner turister landet enligt Croatia Week, som hänvisar till statistik från den nationella turiststyrelsen i landet.

En ökning med 77 procent jämfört med det extremt coronadrabbade året 2020.

Växla pengar

För alla svenskar som planerar att besöka Kroatien gäller alltså att växla till en annan valuta än tidigare. 

Den nuvarande växelkursen, kuna, är annars ganska fördelaktig för de svenskar som får huvudvärk av att räkna om den inhemska valutan till svenska kronor. 

Förutom att kuna och krona låter ganska lika rent språkligt är växelkursen för närvarande relativt jämbördig – en kuna motsvarar just nu 1,42 svenska kronor.

Foto: Morgan

Text: Redaktionen