EUROPA: Flygplan har kraschat

2022 07 17

Vittnen såg hur flygplanets motorer brann uppe i luften redan innan det kraschade.

Flygplanet kraschade i nordvästra Grekland, nära gränsen till Turkiet under natten mellan lördagen och söndagen.

Lasten potentiellt farlig

Det rör sig om ett fraktplan av det gammelsovjetiska märket Antonov-12 som var på väg från Serbien till Jordanien, rapporterar BBC News.

Åtta personer tros ha befunnit sig ombord på planet och det finns i nuläget inga rapporter om överlevande.

– Grekiska statstelevisionen ERT rapporterar att flygplanet transporterade en 12 ton tung last som beskrivs som potentiellt farlig, enligt BBC News.

Motorernas ljud

Piloten upptäckte att flygplanet hade drabbats av problem och begärde att få nödlanda på Kavala Flygplats i norra Grekland. Planet nådde dessvärre inte fram till flygplatsen.

Bilder från händelsen visar att planen brann redan uppe i luften och när det sjönk ned mot marken. En kraftig explosion hördes när planet slog i marken och lokalbefolkningen uppmärksammade händelsen redan när de hörde planet uppe i luften.

– Jag blev förvånad av motorernas ljud. Jag gick ut och såg att motorn hade fattat eld, säger Giorgos Archontopoulous till ERT.

Explosioner i timmar

TV-bilder visar hur ett stort räddningspådrag larmats till platsen.

– Men de kunde inte närma sig på grund av pågående explosioner. En av ortens vice borgmästare uppgav att explosionerna hördes två timmar efter kraschen.

Ännu så länge har inga officiella kommentarer kommit från något av de berörda länderna; Serbien och Jordanien.

Ukrainskt företag

Företaget som fraktade planet är baserat i Ukraina men inte heller från ukrainskt håll har några kommentarer om  olyckan ännu kommit.

Misstanke finns om att sprängmedel kan ha funnits på planet och ett stort område har spärrats av inför väntande undersökningar.

Text: Redaktionen