EUROPA: Finsk vädjan efter oroande “provokationer” i Sverige
2023 01 23
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto uppmanar Sverige, Finland och Turkiet att hålla fokus på Natoprocessen.
– Provokationerna påverkar lätt stämningen och väcker motreaktioner. Nu är det viktigt att hålla ögonen på bollen i Natoprocessen, säger han till nyhetsbyrån STT enligt Svenska Yle.
Det ministern kallar för provokationer handlar förstås bland annat om Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm under helgen samt en annan bränning – den av en svensk flagga i Turkiet.
"Belastning på färden"
Den finska utrikesministern menar att aktionerna är en “belastning på färden” och att det är lätt att glömma bort vad som verkligen är viktigt.
– Vi är på väg att nå en historisk lösning i Finlands och Sveriges säkerhetspolitik och det skulle vara bra om vi kan fokusera på det, säger Pekka Haavisto.
Inget beslut före valet
Det är i synnerhet Sverige som Turkiet har problem med att godkänna som medlem i Nato, skriver Svenska Yle.
Haavisto och ett flertal andra finska politiker har dock slagit fast att Sverige inte lämnas i sticket – båda länderna ska med i Nato samtidigt.
Men att de två nordiska länderna skulle bli godkända före det turkiska valet anses osannolikt.
– Vi kan nu antagligen glömma en turkisk ratificering före valet, vilket verkar vara schemalagt till 14 maj. Vad som händer efter det beror på vem som vinner, säger turkietkännaren Paul Levin vid Stockholms universitet till AFP.
"Sympati till alla muslimer"
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) uttalade sig under helgen om just den koranbränning som skedde utanför den turkiska ambassaden i Stockholm.
– Att bränna böcker som är heliga för många är ett mycket respektlöst beteende. Jag vill framföra min sympati till alla muslimer som förolämpades av det som skedde i Stockholm, framhöll Kristersson på Twitter.
“Är skrämmande”
Även utrikesminister Tobias Billström (M) har kommenterat händelserna.
– Islamofobiska provokationer är skrämmande. Sverige har en långtgående yttrandefrihet, men det innebär inte att den svenska regeringen, eller jag själv, stöder de åsikter som framförs, framhåller han via Twitter.
Inte accepterat
Turkiet har ännu inte accepterat Sveriges Natoansökan och har ställt flera krav som ska uppfyllas.
Bland annat handlar kraven om att lämna över människor som landet klassificerar som terrorister.
Foto: Finska Statsrådet
Text: Redaktionen