EUROPA: Bar naziarmbindel – nu blir han minister

2022 11 01

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har utsett politikern Galeazzo Bignami till biträdande minister i sin nya regering.

En kontroversiell utnämning.

För sex år sedan väckte en bild på Galeazzo Bignami stor kontrovers i Italien. Ett foto på honom när han poserade men en nazistisk armbindel publicerades i en italiensk tidning. Fotot daterades till Bignamis egen svensexa 2005, rapporterar The Guardian.

Efter publiceringen ryckte Galeazzo Bignami på axlarna. I ett uttalande beskrev han bilden som ”lättsam och kul”.

I dag låter det annorlunda.

– Jag känner en djup skam, säger politikern enligt The Guardian och betonar att han fördömer ”alla former av totalitarism”.

Vidare beskriver Bignami nazismen som ”det absolut onda i världen”.

Skarp kritik

Den uppmärksammade utnämningen har fördömts av den italienska antifascismföreningen Anpi.

Oppositionspolitikern Marco Furfaro riktar skarp kritik mot beslutet.

– Det är ett brott och fullständig oanständigt. Det är skamligt med tanke på vad hakkorset står för, säger han och vänder sig sedan direkt till landets premiärminister.

– Skäms på dig Georgia Meloni.

Flera kontroversiella utnämningar

Utnämningen av Galeazzo Bignami är inte den enda utnämningen som skapat rubriker i Italien.  

Claudio Durigo, som har föreslagit att en stadspark ska döpas om efter brodern till fascistledaren Benito Mussolini, utnämndes nyligen till ny sekreterare på arbetsdepartementet, uppger The Guardian.

Trots de kontroversiella besluten fortsätter premiärminsiter Georgia Meloni, som tidigare hyllat Mussolini, att upprepa att hon inte hyser några fascistiska sympatier.

I helgen samlades  tusentals Mussolini-beundrare i diktatorns hemstad Predappio för att markera 100-årsdagen av fascisternas marsch mot Rom.

Georgia Meloni ombads att kommentera händelsen i en intervju med tidningen La Stampa.

– Det är något som politiskt ligger väldigt långt ifrån mig. Mitt svar kommer alltid att vara detsamma, sa premiärministern.

Foto: Sociala medier resp Cristina Gottardi

Text: Redaktionen