EUROPA: Bar naziarmbindel – nu blir han minister

2022 11 01

Italiens premiärminister Giorgia Meloni har utsett politikern Galeazzo Bignami till biträdande minister i sin nya regering.

En kontroversiell utnämning.

För sex år sedan väckte en bild på Galeazzo Bignami stor kontrovers i Italien. Ett foto på honom när han poserade men en nazistisk armbindel publicerades i en italiensk tidning. Fotot daterades till Bignamis egen svensexa 2005, rapporterar The Guardian.

Efter publiceringen ryckte Galeazzo Bignami på axlarna. I ett uttalande beskrev han bilden som ”lättsam och kul”.

I dag låter det annorlunda.

– Jag känner en djup skam, säger politikern enligt The Guardian och betonar att han fördömer ”alla former av totalitarism”.

Vidare beskriver Bignami nazismen som ”det absolut onda i världen”.

Skarp kritik

Den uppmärksammade utnämningen har fördömts av den italienska antifascismföreningen Anpi.

Oppositionspolitikern Marco Furfaro riktar skarp kritik mot beslutet.

– Det är ett brott och fullständig oanständigt. Det är skamligt med tanke på vad hakkorset står för, säger han och vänder sig sedan direkt till landets premiärminister.

– Skäms på dig Georgia Meloni.

Flera kontroversiella utnämningar

Utnämningen av Galeazzo Bignami är inte den enda utnämningen som skapat rubriker i Italien.  

Claudio Durigo, som har föreslagit att en stadspark ska döpas om efter brodern till fascistledaren Benito Mussolini, utnämndes nyligen till ny sekreterare på arbetsdepartementet, uppger The Guardian.

Trots de kontroversiella besluten fortsätter premiärminsiter Georgia Meloni, som tidigare hyllat Mussolini, att upprepa att hon inte hyser några fascistiska sympatier.

I helgen samlades  tusentals Mussolini-beundrare i diktatorns hemstad Predappio för att markera 100-årsdagen av fascisternas marsch mot Rom.

Georgia Meloni ombads att kommentera händelsen i en intervju med tidningen La Stampa.

– Det är något som politiskt ligger väldigt långt ifrån mig. Mitt svar kommer alltid att vara detsamma, sa premiärministern.

Foto: Sociala medier resp Cristina Gottardi

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen