EUROPA: 12 döda och 6 skadade i masskjutning

2022 08 13

Efter ett bråk i familjen gav sig en 34-årig man ut på stan och sköt ihjäl förbipasserande fotgängare inklusive flera barn.

Nu på lördagen vårdas flera av de överlevande offren på sjukhus i Montenegro som blivit en allt populärare turistdestination.

Öppnade eld

Illdådet rapporterades på fredagskvällen och enligt Montenegros ledande TV-kanal öppnade 34-åringen eld mot slumpmässiga personer som passerade förbi på gatan.

Händelsen inträffade i staden Cetinje som ligger mellan huvudstaden Podgorica och Kroatiens turiststad Dubrovnik.

Bråk inom familjen

Polismyndigheten uppger att dödandet inleddes efter att 34-åringen hamnat i ett bråk med familjen.

– När vi kom till platsen såg vi nio döda kroppar inklusive två barn, säger åklagaren Andrijana  Nastic, rapporterar The Guardian.

Ytterligare tre dödsoffer påträffades därefter och en av de döda var skytten själv.

Initiala uppgifter pekade på att polisen skjutit ihjäl skytten men nu står det klart att det inte var polisen som stoppade 34-åringens massmördande.

Privatperson dödade skytten

I stället var det en privatperson som dödade massmördaren. Det är ännu inte känt vem privatpersonen eller hur han dödade skytten.

– Jag kan bara säga att skytten dödades av en medborgare, säger åklagaren.

Massmordet skakar landet och Montenegros regeringschef har uttalat sig.

– En aldrig tidigare skådad tragedi. De oskyldiga offrens familjer, deras släktingar, vänner och alla invånare i [den drabbade staden] Cetinje finns i våra tankar, säger premiärminister Dritan Abazovic.

Tre dagars landssorg

Chocken var stor efter dådet.

– Jag kan inte förstå att detta har inträffat i Cetinje och Montenegro.

– Jag vet inte vad jag säga. Jag är mållös. Jag vet inte vad detta kan leda till, säger invånaren Milorad Mitrovic till RTCG.

Tre av de sex skadade befinner sig i kritiskt tillstånd och masskjutningen uppges vara en av de enskilt dödligaste händelserna i landets moderna historia. Men masskjutningar är ovanligt i landet.

Montenegros regering har utlyst tre dagars landssorg

Populära stränder

Montenegros har blivit allt populärare bland turister och landets pittoreska stränder omgivna med dramatiska bergskedjor lockar många besökare.

Arbetslösheten är 18 procent och den genomsnittliga månadslönen är bara drygt 5 000 kronor rapporterar France 24.

Landet hoppas att turismen ska lyfta ekonomin men samtidigt brottas Montenegro med organiserad brottslighet och korruption.

Foto: F. Kaymak

Text: Redaktionen